01 | Θα πρέπει να γίνει λεπτομερής έλεγχος ;

  1. Ερώτηση : Το τελευταίο εξάμηνο έχω καταλάβει ότι η περίοδος μου έχει μειωθεί αισθητά χωρίς να έχει διαταραχτεί ο κύκλος μου. Παρακαλώ θα ήθελα να ρωτήσω αν θα πρέπει να γίνει λεπτομερής έλεγχος. Ευχαριστώ. Μαρία, 31 ετών.

    Αγαπητή φίλη,
    ​η μείωση της ροής του αίματος συνήθως δεν έχει κάποια ιδιαίτερη συσχέτιση με κάποιου είδους σοβαρή ασθένεια.​​
    Φυσιολογική ροή θεωρείται όταν η περίοδος διαρκεί από 1 ολόκληρη ημέρα έως και 7 ημέρες
    και μπορεί να έχει αλλαγές από μήνα σε μήνα.Η ροή θα μπορούσε να μειωθεί σε καταστάσεις μακροχρόνιας δίαιτας,αναιμίας,έλλειψης σιδήρου,ορμονικών διαταραχών ή βλάβης του ενδομητρίου.


    Καλό είναι να γίνει μία γενική αίματος,σίδηρος αίματος,ενδοκολπικό υπερηχογράφημα την 12η-14η ημέρα μετά την αρχή της περιόδου και εάν δεν βρεθεί κάτι παθολογικό να γίνουν ορμονικές εξετάσεις ελέγχου θυρεοειδούς και γεννητικού συστήματος.

02 | Ο σύντροφος μου έχει νεκρά σπερματοζωάρια.

  1. Eρώτηση : Υπάρχει πιθανότητα να μείνω έγκυος με εξωσωματική γονιμοποίηση; Ερίνα,29 ετών

    ​Αγαπητή φίλη,
    για την ύπαρξη μόνο νεκρών σπερματοζωαρίων στο σπέρμα συχνά ευθύνονται χρωμοσωμικές βλάβες, ορμονικές διαταραχές και χρόνιες φλεγμονές.

    Ο σύζυγος πρέπει να κάνει ανάλογο εργαστηριακό έλεγχο.
    Στην τυπική εξωσωματική γονιμοποίηση,τα νεκρά σπερματοζωάρια δύσκολα γονιμοποιούν.
    Θα μπορούσε πιθανόν να βρεθούν ζωντανά σπερματοζωάρια μετά από παρακέντηση των επιδιδυμίδων ή των όρχεων.

| γράψτε την ερώτηση σας

 

 

ONOMA (required)

EMAIL (required)

ΘΕΜΑ

MHNYMA

03 | 8 Προσπάθειες εξωσωματικής

  1. Ερώτηση : Εχω κάνει 8 εξωσωματικές, οι δύο τελευταίες με ξένα ωάρια. Μήπως για τις αποτυχίες ευθύνονται τα αντιπατρικά,15% αρνητικά σε μια τελευταία μέτρηση. Ποιός ο ρόλος τους στην εξωσωματική και ειδικά με ξένα ωάρια; Θα έπρεπε να έχω κάνει εξέταση καρυότυπου και σε τι θα με βοηθούσε; Τι πιθανότητες εγκυμοσύνης έχω σχετικά με την ηλικία μου; Μάγδα,47 ετών

    Αγαπητή φίλη,
    δεν υπάρχει μέχρι τώρα καμμία θετική ή αρνητική σχέση των λεγόμενων αντιπατρικών αντισωμάτων με τις αποτυχίες εξωσωματικής γονιμοποίησης.
    Η πιθανότητα εγκυμοσύνης έχει άμεση συνάρτηση με την ηλικία και το ορμονικό προφίλ της δότριας των ωαρίων.

04 | Προσπαθούμε εδώ και ένα χρόνο να κάνουμε μωρό

  1. Ερώτηση : Μετά από εξετάσεις τις οποίες κάναμε καταλήξαμε στα εξής συμπεράσματα: Σπερματοδιάγραμμα : Σπέρμα με φυσιολογικό αριθμό σπερματοζωαρίων,αλλά με διαταραχή τις κινητικότητας.Μορφολογία πολύ κάτω του φυσιολογικού ορίου ,σύμφωνα με τα αυστηρά κριτήρια αξιολόγησης κατά Kruger. Οι μορφολογικές ανωμαλίες εντοπίζονται κυρίως στην κεφαλή (άμορφες). Η βιωσιμότητα των σπερματοζωαρίων στο καλλιεργητικό υλικό ευρέθη ικανοποιητική εντός 14 ωρών από τον καθαρισμό του σπέρματος. Μακροβιότητα σπέρματος πενιχρή εντός 38 ωρών HUHNER TEST: Ευρέθη χαμηλός αριθμός προσθίως κινουμένων σπερματοζωαρίων κοπ 400x εντός μιας τραχηλικής βλέννας μη ικανοποιητικής ποιότητας.O γιατρός μου, μας προτείνει σαν μοναδική λύση την σπερματέγχυση. Θέλω να ρωτήσω αν υπάρχει κάποια άλλη θεραπεία πριν καταλήξουμε σε αυτή την μέθοδο(π.χ. φάρμακα); Τι είναι η σπερματέγχυση ,τι επιτυχία μπορεί να έχει και πόσο κοστίζει ; Νατάσσα

    Αγαπητή φίλη,
    Η ενδομητρική σπερματέγχυση είναι η αντιμετώπιση που χρειάζεται στην περίπτωση σας.
    Γίνεται υπερηχογραφική παρακολούθηση της ωρίμανσης του ωοθυλακίου.
    Την ημέρα που θα καθορισθεί η ωορρηξία γίνεται έγχυση του σπέρματος του συζύγου μέσα στην μήτρα δια μέσου ενός λεπτού πλαστικού καθετήρα.
    Είναι αρκετά απλή και ανώδυνη τεχνική.Με τον τρόπο αυτό πετυχαίνουμε να σταλούν περισσότερα κινητά (άρα και γόνιμα) σπερματοζωάρια πιό κοντά στο ωάριο.Βασική προϋπόθεση είναι να είναι διαβατές οι σάλπιγγες σας.Γι΄αυτό χρειάζεται να κάνετε και εσείς υστεροσαλπιγγογραφία..

05 | Απόξεση συνέπεια παλίνδρομης κύησης 6ης εβδομάδας

  1. Eρώτηση : Γέννησα με καισαρική το 2001.Τον Οκτώβρη του 2003 έκανα απόξεση συνέπεια παλίνδρομης κύησης 6ης εβδομάδας. Εκτοτε με το σύζυγό μου προσπαθούμε για εγκυμοσύνη χωρίς αποτέλεσμα.Οι εξετάσεις σπέρματος είναι φυσιολογικές,η υστεροσαλπιγγογραφία ήταν φυσιολογική στη μία σάλπιγγα(η άλλη δεν απεικονίστηκε λόγω σπασμού). Το πρόβλημα τελικά αποδείχτηκε ορμονολογικό λόγω υψηλής FSH (26.5). Ο γιατρός διέγνωσε πρόωρη εμμηνόπαυση. Ποιες οι πιθανότητες εγκυμοσύνης,με ποιο τρόπο και ποια τα προβλήματα υγείας που δημιουργούνται; Σας ευχαριστώ πολύ. Ιωάννα 33 ετών

    Αγαπητή φίλη,
    Οι πολύ υψηλές τιμές της ορμόνης FSH την 2η και 3η ημέρα της περιόδου,όσον αφορά την γονιμότητα θεωρούνται γενικά δυσμενές προγνωστικό εύρημα.
    Εμμηνόπαυση είναι η κατάσταση που οριστικά σταματά η εμμηνορυσία.
    Υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις που αυτή η διαταραχή είναι εν μέρει αναστρέψιμη,χωρίς να αναφέρονται πουθενά ούτε συγκεκριμένα στατιστικά στοιχεία
    ούτε προγνωστικά συμπτώματα.Η διαταραχή πάντως δεν επιδέχεται θεραπείας.Χρειάζεται παρακολούθηση των ορμονών και της ωοθυλακιορρηξίας.

06| Αντιπατρικά αντισώματα

  1. Eρώτηση : Μπορώ να δω αν έχω αντιπατρικά αντισώματα ;

    Αγαπητή φίλη,
    Τα αντιπατρικά αντισώματα αποτελούν μία υποθετική “ουσία” ή “ουσίες”, των οποίων η χημική 
    και η βιολογική σύσταση δεν είναι ακόμη γνωστή.
    Γίνεται μία έμμεση ανίχνευση της παρουσίας τους με διάφορες ειδικές αιματολογικές μεθόδους εκ των οποίων η πιό αξιόπιστη θεωρείται εκείνη με την χρήση της τεχνικής που λέγεται κυτταρομετρία ροής.Η θεωρία που συνέδεε την απουσία τους με την πιθανότητα παλίνδρομης κύησης και η χρήση του εμβολίου πατρικών λεμφοκυττάρων ως μέσου θεραπείας δεν κατάφερε να μας δώσει πιστικές απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα για τον ακριβή βιολογικό ρόλο τους.Γι` αυτό το λόγο η εξέταση δεν κατέχει κάποιο ιδιαίτερο βαθμό αξιοπιστίας.

07| Τέστ Πάπ & έτυπα κύτταρα ASCUS

  1. Eρώτηση : Εκανα τέστ Πάπ και βρέθηκαν έτυπα κύτταρα ASCUS. Θα ήθελα να μάθω τι είναι αυτά ακριβώς και τι πρέπει να κάνω από δώ και πέρα. Άννυ,32 ετών

    Αγαπητή φίλη,
    το Πάπ τέστ, ως γνωστόν, αποτελεί μία πολύ βασική προληπτική εξέταση για την έγκαιρη ανίχνευση κυττάρων που ενδεχομένως τα επόμενα χρόνια να δημιουργήσουν καρκίνο στον τράχηλο της μήτρας εάν δεν αντιμετωπισθούν σωστά. Όταν κάποια από τα κύτταρα δεν έχουν σαφείς κακοήθεις χαρακτήρες αλλά δεν είναι ούτε φυσιολογικά κατατάσσονται στην κατηγορία ASCUS. Ο χαρακτηρισμός αυτός συνήθως δεν υποδηλώνει ανησυχία. Χρειάζεται όμως να γίνει κολποσκόσηση,ενδεχομένως λήψη μικροβιοψιών και τακτική παρακολούθηση.

08| Πολυκυστικές ωοθήκες

  1. Eρώτηση : Έχω πολυκυστικές ωοθήκες. Έχω 4 βιοχημικές εγκυμοσύνες. Η λαπαροσκοπική διαθερμία ωοθηκών δίνει λύση στο προβλημά μου; Παρακαλώ δώστε μου πληροφορίες σχετικά με τη μέθοδο αυτή. Στέλλα 33 ετών.

    Αγαπητή φίλη,
    η λαπαροσκοπική διαθερμία ωοθηκών είναι μία τεχνική που πιστεύεται από ορισμένους ότι βοηθά στην ωορρηξία γυναίκες που από μόνες τους δεν κάνουν.
    Εσείς λογικά χρειάζεστε πλήρη έλεγχο διερεύνησης επαναλαμβανόμενων αποβολών.

09| Πολύποδας

  1. Eρώτηση : Τί είναι ο πολύποδας ;

    Αγαπητή φίλη,
    εάν με ρωτάτε για πολύποδα της μήτρας,αυτός είναι μία προεξοχή των κυττάρων της εσωτερικής της επιφάνειας. Είναι κατά κανόνα καλοήθης και χρειάζεται αφαίρεση όταν έχει μεγάλες διαστάσεις και προκαλεί έντονα συμπτώματα αιμορραγίας.

10| Διακοπή κύησης

  1. Eρώτηση : Ειμαι 32 ετών και έχω αποκτήσει ήδη ένα κοριτσάκι, 4 ετών σήμερα, υγιέστατο. Αυτή τη στιγμή διανύω την 11η εβδομάδα της κύησής μου και η μέτρηση της αυχενικής διαφάνειας του εμβρύου προέκυψε 2,9 κάτι που ερμηνεύτηκε (ενδεικτικά και όχι διαγνωστικά) σε πιθανότητα 1/56 να κυοφορώ έμβρυο με σύνδρομο Down σύμφωνα με την εβδομαδα κύησης και τις διαστάσεις του εμβρύου. Παράλληλα παρατηρήθηκε ομφαλοκοίλη στην είσοδο του ομφαλίου ρόλου ενώ το ρινικό οστό ήταν ορατό. Μου προτάθηκε τεστ τροφοβλάστης . Σκέφτομαι τη διακοπή της κύσησης. Σε τί μπορεί να ωφελήσει το τεστ αυτό; Μπορεί να έχει για παράδειγμα μεγάλη απόκλιση από τα αποτελέσματα της αυχενικής διαφάνειας ως προς το ποσοστό; Χρειάζονται τα αποτελέσματα του για μελλοντική εγκυμοσύνη και πώς; Τί σημαίνει ότι το ρινικό οστό ήταν εμφανές; Σημειώνω ότι η εγκυμοσύνη ξεκίνησε ως δίδυμη κύηση αλλά στη συνέχεια διαπιστώθηκε ότι ο ένας σάκος είναι κενός. Αναμένω με αγωνία την απάντησή σας και σας συγχαίρω για την πρωτοβουλία σας να είστε στη διάθεσή μας αλλά και για τη σοβαρότητα με την οποία χειρίζεστε ζωτικές για μας απορίες. Φιλικά, Μαρία

    Αγαπητή φίλη,
    το δίλημμα που έχεις είναι πολύ ανθρώπινο. Έχετε δικαίωμα διακοπής της κύησης μέχρι την συμπλήρωση της 12ης εβδομάδος.Όσον αφορά το ιατρικό θέμα η αύξηση της αυχενικής διαφάνειας σχετίζεται με αντίστοιχη αύξηση πιθανότητος συνδρόμου Down.Από την άλλη πλευρά η παρουσία του ρινικού οστού μειώνει κατά πολύ αυτή την πιθανότητα 1/56,(στα περισσότερα μογγολικά έμβρυα δεν φαίνεται το ρινικό οστό).
    Η τροφοβλάστη (CVS) είναι μία επεμβατική τεχνική που μπορεί μέσα σε 3-4 ημέρες να σας πεί εάν το έμβρυο πάσχει από σύνδρομο Down. Δεν βρίσκει άλλες παθήσεις.

    Εάν το έμβρυο δεν έχει τελικά χρωμοσωμική πάθηση,θα πρέπει στα τέλη του 5ου μήνα να γίνει ειδικό υπερηχογράφημα καρδιάς εμβρύου γιατί η αυξημένη αυχενική διαφάνεια σχετίζεται με συχνότερη εμφάνιση μικρών ή μεγάλων καρδιακών ανωμαλιών.Σε κάθε περίπτωση χρειάζεται ψυχραιμία και σύνεση.

11| Ανησυχία

  1. Eρώτηση : Είμαι στην 15η εβδομάδα της 1ης μου κύησης.Στο τέλος του 3ου μήνα είχα μια μικρή αποκόλληση η οποία τώρα εξελίσσεται καλά. Επιπλέον έχω ινομυώματα 5 τον αριθμό,4 ενδοτοιχωματικά και 1 υπορρογόνιο το οποίο είναι κι αυτό που ανησυχεί λίγο το γιατρό μου. Αυξάνει σε μέγεθος και τώρα είναι 5 εκ. (θέση πυθμενική). Μου έχει συσταθεί περιορισμός κινήσεων. Πόσο πρεπει να ανησυχω;

    Αγαπητή φίλη,
    πολύ σωστά σε συμβουλεύει ο γιατρός σου.

    Τα ινομυώματα προκαλούν συχνά ενοχλήσεις και πόνο στην κοιλιά αλλά με την κατάλληλη αντιμετώπιση η εγκυμοσύνη προχωρά κανονικά.

12| Μετά από πόσο καιρό μπορώ να ξαναπροσπαθήσουμε για να μείνω έγκυος

  1. Eρώτηση : Θα ήθελα να ρωτήσω μετά από μία παλίνδρομη κύηση,μετά από πόσο καιρό μπορώ να ξαναπροσπαθήσουμε για να μείνω έγκυος ;

    Αγαπητή φίλη,
    εφ΄όσον οι εξετάσεις που κάνατε για να διαπιστώσετε τυχόν συγκεκριμένο αίτιο που προκάλεσε την παλινδρόμηση της κυήσεως ήταν φυσιολογικές,μπορείτε να μείνετε ξανά έγκυος μετά από περίπου 2 μήνες.

13| Φόβος για παλίνδρομο κύηση

  1. Eρώτηση : Βρίσκομαι στην 8η εβδομάδα της εγκυμοσύνης μου και αυτό που με ανησυχεί πολύ είναι ότι ενώ είχα αναγούλες σχεδόν από την αρχή εδώ και 3-4 ημέρες έχουν υποχωρήσει. Φοβάμαι για παλίνδρομο κύηση. Μπορείτε να μου πείτε εάν υπάρχουν συμπτώματα που να φανερώνουν ότι μου συμβαίνει κάτι τέτοιο;

    Αγαπητή φίλη,
    η διακοπή των διάφορων ενοχλημάτων της εγκυμοσύνης δεν σημαίναι απαραίτητα ότι κάτι δεν πάει καλά.Αυτά άλλωστε σταδιακά είναι αναμενόμενο να σταματήσουν μέχρι τον 3ο μήνα.Οποτεδήποτε πάντως υπάρχει ανησυχία για την πορεία της κύησης καλόν είναι να γίνεται το κατάλληλο υπερηχογράφημα.

14| Μη διαγνωστικές αλλοιώσεις πλακωδών κυττάρων ASCUS

  1. Eρώτηση : Πριν 1 μήνα στο τέστ Πάπ έγινε διάγνωση ”Μη διαγνωστικές αλλοιώσεις πλακωδών κυττάρων ASCUS”.Έγινε βιοψία και το αποτέλεσμα ήταν CIN1. Ο γιατρός μου συνέστησε συχνή παρακολούθηση και κρυοπηξία. Δεύτερος γιατρός μου συνέστησε να γίνει LASER. Ποιά είναι η γνώμη σας; Βασιλική 42 ετών.

    Αγαπητή φίλη,
    στην αντιμετώπιση της οποιασδήποτε μορφής δυσπλασίας των κυττάρων του τραχήλου της μήτρας,πρωταρχική σημασία έχει η όσο το δυνατόν σωστότερη λήψη του υλικού βιοψίας και η βεβαιότητα μίας ικανοποιητικής κολποσκόπησης,ώστε να δωθεί και η κατάλληλη συμβουλή.

    Εφ΄όσον είμαστε σίγουροι ότι πρόκειται για βλάβη βαθμού CIN1 και δεν συνυπάρχει πιθανή 2η περιοχή με σοβαρότερη βλάβη (π.χ. CIN2 ή CIN3),η συνήθης αντιμετώπιση για γυναίκες μικρότερες από 35 ετών και για γυναίκες που δεν έχουν ακόμα γεννήσει είναι η απλή παρακολούθηση με κολποσκόπηση και λήψη Πάπ τέστ κάθε 3-6 μήνες για τα επόμενα 2 χρόνια.
    Υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες η ελαφρά αυτή βλάβη να υποχωρήσει από μόνη της.

    Η κρυοπηξία δεν προτιμάται διότι συχνά αλλοιώνει την μετέπειτα κολποσκοπική εικόνα και δυσκολεύει την περαιτέρω παρακολούθηση.Εάν η γυναίκα είναι πάνω απο 35 ετών, έχει ήδη παιδιά και ιδίως όταν δεν είμαστε ικανοποιημένοι από την αξιοπιστία της κολποσκόπησης λόγω της ιδιομορφίας του τραχήλου προτείνεται η αφαίρεση όλης της ύποπτης περιοχής με την χρήση του laser και η εκ νέου ιστολογική εξέταση.Η τεχνική αυτή αναφέρεται ως LLETZ  ή LASER CONE.

15| 5ο μήνας της πρώτης μου κύησης

  1. Eρώτηση : Μόλις μπήκα στον 5ο μήνα της πρώτης μου κύησης. Τα αποτελέσματα του Α-τεστ έδειξαν πως πρέπει να πάω για αμνιοπαρακέντηση. Κάποιος δείκτης, του οποίου η τιμή δεν έπρεπε να είναι πάνω από 1/300, ήταν 1/80. Δυστυχώς δεν γνωρίζω ποιος, γιατί εκείνη την ώρα δεν σκέφτηκα να ρωτήσω. Θα ήθελα λοιπόν να ρωτήσω εσάς το εξής: Όταν λέμε ότι το Α τεστ εντοπίζει 2 στα 3 προβλήματα (πχ σύνδρομα down),αυτό σημαίνει ότι όλα του τα ευρήματα είναι έγκυρα ή ότι μπορεί να υπάρξουν και ενδείξεις ασθένειας οι οποίες τελικώς δεν επαληθεύονται; Για τα δεδομένα του Α τεστ, ένας δείκτης όπως ο δικός μου (1/80), αποτελεί υψηλή τιμή ή μπορώ να ελπίζω ότι δεν αντιστοιχεί απαραίτητα σε πρόβλημα; Σας ευχαριστώ πολύ. Βούλα 29 ετών.

    Αγαπητή φίλη,
    επειδή συχνά ο απλός κόσμος που δεν έχει εξοικιωθεί στις έννοιες του στατιστικού κινδύνου και των ψευδώς θετικών ή αρνητικών αποτελεσμάτων, θα προσπαθήσω να σας το εξηγήσω όσο πιο απλά μπορώ.Από τη μία πλευρά έχουμε τον κίνδυνο να προκαλέσουμε ζημιά σε μία κύηση από τις 200 που θα κάνουμε αμνιοκέντηση.Από την άλλη πλευρά προσπαθούμε με το Α-τέστ να βρούμε όσο γίνεται περισσότερα ”άρρωστα” παιδιά. Έχοντας σαν όριο το αποτέλεσμα “στατιστικός κίνδυνος 1/300” θα κάνουμε σε πάρα πολλές γυναίκες αμνιοκέντηση και τελικά σε πολύ λίγες από αυτές θα διαγνώσουμε ότι έχουν ένα άρρωστο έμβρυο ενώ συνολικά θα βρούμε περίπου 2 από τις 3 παθολογικές κυήσεις, και θα χάσουμε την 1 στις 3.

    Εάν μειώναμε το όριο (π.χ. 1/100) θα μειώνονταν οι αμνιοκεντήσεις αλλά θα χάναμε πιό πολλές παθολογικές κυήσεις.Εάν αυξάναμε το όριο (π.χ. 1/600) θα βρίσκαμε περισσότερες παθολογικές κυήσεις αλλά ταυτόχρονα θα κάναμε πιο πολλές αμνιοκεντήσεις και θα ”σκοτώναμε” περισσότερα υγιή παιδιά. Βάσει αυτών των μετρήσεων έχει αποφασισθεί σαν όριο που θα προταθεί από τον γιατρό αμνιοκέντηση να είναι το 1/300. Ένα αποτέλεσμα πολύ μικρότερου κινδύνου (π.χ. 1/1500) δεν σημαίνει ότι το παιδί θα είναι καλά.
    Σημαίνει ότι η πιθανότητα να πάσχει από σύνδρομο Down, και μόνο από αυτό, είναι πολύ μικρός.

    Στην δική σας περίπτωση δεν σημαίνει ότι το έμβρυο είναι άρρωστο.Αντίθετα σημαίνει ότι 79 γυναίκες σαν εσάς έχουν υγιή παιδιά και μόνο μία έχει ένα άρρωστο. Εάν το ειδικό υπερηχογράφημα που γίνεται ταυτόχρονα με το Α-τέστ δεν δείξει κάποιον από τους λεγόμενους παθολογικούς δείκτες ο κίνδυνος του 1/80 μειώνεται κατά περίπου 30%, δηλαδή γίνεται 1/113.

    Σε αντικατάσταση του Α-τέστ σήμερα χρησιμοποιούνται δείκτες που θεωρούνται ότι παρέχουν μεγαλύτερη ακρίβεια και λιγότερα ψευδώς θετικά αποτελέσματα. Αυτή είναι η μέτρηση της αυχενικής διαφάνειας και του ΡΑΡΡ-Α (παπ-έί) την 11η έως 14η εβδομάδα κύησης και η παρουσία του ρινικού οστού.Πάντως, να μην φοβάστε την αμνιοκέντηση. Στα χέρια έμπειρων γιατρών είναι μία αρκετά ασφαλής τεχνική.

16| Αμνιοπαρακέντηση

  1. Eρώτηση :Τον Νοέμβριο κλείνω τα 35. Είμαι έγκυος στην 18η εβδομάδα και μέχρι στιγμής οι εξετάσεις μου είναι πολύ καλές. Να προχωρήσω σε αμνιοπαρακέντηση λόγω ηλικίας; Ευχαριστώ πολύ.

    Αγαπητή φίλη,
    λαμβάνοντας υπ`όψιν μόνο την ηλικία των 35 ετών, υπάρχει πιθανότητα γέννησης παιδιού με σύνδρομο Down σε 1 στις 350 περιπτώσεις.

    Από την άλλη πλευρά πρέπει πάντα να γνωρίζουμε ότι  1ο: η πιθανότητα να προκληθεί βλάβη και αποβολή μιάς φυσιολογικής κύησης μετά από αμνιοπαρακέντηση είναι περίπου 1 στις 200 περιπτώσεις και 2ο: η αμνιοπαρακέντηση μας βοηθά να διαγνώσουμε μόνο τις χρωμοσωμιακές ανωμαλίες,ενώ δεν έχουμε διάγνωση για άλλες γονιδιακές και συγγενείς ανωμαλίες του εμβρύου.Για να έχετε πιό αξιόπιστη και συγκεκριμένη άποψη για τον κίνδυνο συνδρόμου Down στο έμβρυο,πρέπει  να έχετε είτε το αποτέλεσμα της αυχενικής διαφάνειας και της εξέτασης PAPP-A στην 11η-14η εβδομάδα κύησης είτε του Α-τέστ και του υπερηχογραφήματος στην 16η-19η εβδομάδα κύηση.

17| Προσπάθειες για να κάνουμε παιδί

  1. Eρώτηση : Έχουμε ήδη ξεκινήσει προσπάθειες για να κάνουμε παιδί με το σύζυγό μου και τον προηγούμενο μήνα, τις μέρες που περίμενα να αδιαθετήσω είχα πολύ λίγο αίμα,πιο πολύ καφέ για μερικές μέρες. Μετά δεν είχα καθόλου και μετά από πέντε μέρες περίπου είχα πολύ αίμα σαν κανονική περίοδο αλλά πιο πολύ από συνήθως.Υπάρχει περίπτωση να ήμουν έγκυος και να απέβαλα φυσικά ; Τι σημαίνει αυτό αν είναι έτσι ; Πρέπει να προσέχω κάτι από εδώ και πέρα ;

    Αγαπητή φίλη,
    κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, όπου λόγω των διακοπών έχουμε ματαβολή του βιολογικού ρυθμού,είναι συχνές τέτοιου είδους αλλαγές στην ροή της περιόδου.
    Συνήθως δεν έχουν σχέση με κύηση και αποβολή.Περιμένετε την επόμενη περίοδο να έχει κανονική ροή.Προσπαθείστε για κύηση τις γόνιμες ημέρες.

     

18| Αναγκαστική διακοπή 5μήνης κύησης

  1. Eρώτηση : Πριν λίγο καιρό αναγκάστηκα να διακόψω την 5μηνη κύησή μου, γιατί κατά τον υπέρηχο β επιπέδου διαγνώσθηκε οτι το έμβρυο έπασχε από ολοπροεγκεφαλία άλοβη, μικροκεφαλία, υποτελορισμό,λαγόχειλο,λυκόστομα,καρδιακά ευρήματα. Αναμένουμε αποτελέσματα καρυοτυπικού ελέγχου εμβρύου και θα κάνουμε και εμείς. Το PAPP-A είχε δείξει πολύ καλά αποτελέσματα. Αλλά δυστυχώς συνέβη. Πόσο πρέπει να ανησυχώ για μια μελλοντική κύηση και πότε ενδείκνυται να ξαναπροσπαθήσω να μείνω έγκυος. Ευχαριστώ

    Αγαπητή φίλη,
    οι ανωμαλίες διαπλάσεως που είχε το έμβρυο αυτό συχνά σχετίζονται με χρωμοσωμικές ανωμαλίες,όπως τρισωμία 13, τρισωμία 18, κ.α. οι οποίες είναι τυχαίες
    και συνήθως δεν επαναλαμβάνονται.Εάν ο καρυότυπος του εμβρύου και οι δικοί σας είναι φυσιολογικοί,μπορείτε χωρίς ανησυχία να προσπαθήσετε για μία νέα εγκυμοσύνη.

     

     

19| Εξέταση β - χοριακής

  1. Eρώτηση : Η προηγούμενη περίοδος ήταν στις 20/7 και στις 20/8 έκανα εξέταση β-χοριακή που βγήκε θετική ότι είμαι έγκυος. Στη συνέχεια κάθε 4 ημέρες κάνω την ίδια εξέταση που είχε αυξητική πορεία 155-2340-4320, ενώ στην 4η εξέταση έπεσε στα 2834 . Η μέτρηση αυτή με ανησύχησε πολύ. Πείτε μου παρακαλώ τους πιθανούς κινδύνους και ποιά πρέπει να είναι η πορεία της β-χοριακής.

    Αγαπητή φίλη,
    η μέτρηση της b-HCG είναι μία ενδεικτική μέθοδος εξέτασης της ομαλής πορείας μίας αρχόμενης κύησης.Δεν αποτελεί σημαντικό τρόπο διάγνωσης. Στην αρχή μιας φυσιολογικής κύησης κανονικά πρέπει να διπλασιάζεται κάθε 2 ημέρες. Αντί της b-HCG, αφού είστε στην 6η εβδομάδα κυήσεως μπορείτε πιά να κάνετε ενδοκολπικό υπερηχογράφημα και να διαπιστωθεί η καρδιακή λειτουργία του εμβρύου.

     

     

20| Υπερπρολακτιναιμία με τιμές 70-80 (φ.τ. 3-23)

  1. Eρώτηση : Αν μία γυναίκα έχει υπερπρολακτιναιμία με τιμές 70-80 (φ.τ. 3-23), έχει κάνει μαγνητική τομογραφία υπόφυσης και όλες τις απαραίτητες εξετάσεις και είναι φυσιολογικές, έχει όμως ιστορικό πολυκυστικών ωοθηκών,τι θεραπεία υπάρχει προκειμένου να μείνει έγκυος και σε τι γιατρό πρέπει να απευθυνθεί ;

    Αγαπητή φίλη,
    βασικά εάν υπάρχει πρόβλημα δυσκολίας γονιμότητος,ζητήστε την συμβουλή του γυναικολόγου σας,ο οποίος θα αναζητήσει και άλλα τυχόν προβλήματα που μπορεί να συνυπάρχουν.Εφ`όσον έχει αποκλεισθεί η περίπτωση αδενώματος της υποφύσεως,η υπερπρολακτιναιμία οφείλεται στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.Συνήθως χορηγούνται φαρμακευτικά σκευάσματα καταστολής της εκκρίσεως προλακτίνης όταν συνυπάρχει πολύ μεγάλος κύκλος(αραιομηνόρροια) και διαταραχές της ωορρηξίας (ανωοθυλακιορρηξία).

    Για το είδος και την διάρκεια της θεραπείας θα μιλήσετε με τον γιατρό σας.

     

     

     

21| 13 εβδομάδα κύησης

  1. Eρώτηση : Είμαι στη 13 εβδομάδα της κυήσεως μου και σας αναφέρω τα αποτελέσματα της αυχενικής διαφάνειας 1,06 και με το papp-A MoM αυχενικής διαφάνειας 1,01. Το papp-A έδειξε corr.MoM 0,90 και free β-HCG corr.MoM 1,94. Κίνδυνος ηλικίας 1:330 , Βιοχημικός κίνδυνος Τρισωμίας 21 1:337 , Συνδυασμένος κίνδυνος Τρισωμίας 21 1:1330 , Τρισωμία 18+ ΑΔ < 1:10000. Έχω διαβάσει πάρα πολλά άρθρα στο διαδίκτυο σχετικά με τον προγεννετικό έλεγχο, τις πιθανές ανωμαλίες εμβρίων, την αμνιοκέντηση κ.α. ομολογώ ότι αγχώθηκα περισσότερο παρά επωφελήθηκα. Ειδικά όταν διαβάζω ότι οι περισσότερες εξετάσεις είναι στατιστικές και τελικά λιγότερο διαγνωστικές. Σας κούρασα όμως. Είχα προηγούμενη κύηση πριν 2 χρόνια που διακόπηκε λόγω διάγνωσης δισχιδούς ράχης στον υπέρηχο.Δεν είχα κάνει papp-A ούτε αμνιοκέντηση. Επίσης δεν υπάρχει κάποιο ιστορικό ανωμαλιών στην οικογένεια μου.Ανησυχώ φοβερά για τα τωρινά μου αποτελέσματα και αν τελικά δεν μπορώ να αποφύγω την αμνιοκέντηση. Πείτε μου σας παρακαλώ για τα αποτελέσματα μου. Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.

    Αγαπητή φίλη,
    όπως και εσείς πολύ σωστά κατανοήσατε η εξέταση αυτή είναι απλή στατιστική.Ο προγεννητικός έλεγχος δεν μπορεί να κάνει διάγνωση για κάθε εγκυμοσύνη ξεχωριστά,εάν δηλαδή το έμβρυο έχει ή όχι μογγολισμό.Επιλέγει συνολικά από όλες συγκεντρωτικά τις εγκυμοσύνες να προτείνει παραπέρα αμνιοκέντηση σε αυτές που μετά την εξέταση τους θα έχουν στατιστική πιθανότητα μεγαλύτερη από 1 στα 300. Με τον τρόπο αυτό θα βρούμε το 95% των άρρωστων εμβρύων χωρίς να προκαλέσουμε ζημιά σε πολλά υγιή μωρά.

     

     

     

     

22| Πολυκυστικές ωοθήκες

  1. Eρώτηση : Θα ήθελα μα μάθω για τις πολυκυστικές ωοθήκες (αιτία,συμπτώματα,θεραπεία μόνιμη ή όχι) και ποια διαδικασία ακολουθείται αν η γυναίκα θέλει να μείνει έγκυος

    Αγαπητή φίλη,
    το σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών είναι μία διαταραχή άγνωστης εν γένει αιτιολογίας,που εμφανίζει,κατά περίπτωση και βαρύτητα, ακμή, υπερτρίχωση, παχυσαρκία και αμηνόρροια (έλλειψη ή πολύ αραιή περίοδος).Υπολογίζεται ότι υπάρχουν περίπου 400.000 Ελληνίδες με “πολυκυστική εικόνα” ωοθηκών. Πολύ λίγες όμως από αυτές έχουν και το σύνδρομο.Δεν υπάρχει συγκεκριμένη οριστική θεραπεία, και η αντιμετώπιση αποσκοπεί στην απάλειψη των ενοχλημάτων.Στις γυναίκες που, λόγω ανωμαλιών της περιόδου, δυσκολεύονται να μείνουν έγκυες, ακολουθούμε θεραπευτικές αγωγές πρόκλησης ωορρηξίας.

     

     

     

     

23| Υπέρηχος αυχενικής διαφάνειας & τεστ ΡΑΡΡ-Α

  1. Eρώτηση : Είμαι 34 ετών και πριν δύο ημέρες έκανα τον υπέρηχο της αυχενικής διαφάνειας και το τεστ ΡΑΡΡ-Α (12 εβδ. και 6 ημερών) Η αυχενική διαφάνεια μετρήθηκε στα 2,6mm ενώ όλες οι υπόλοιπες μετρήσεις του υπέρηχου είναι φυσιολογικές.Μου έδωσαν λοιπόν για τρισωμία 21, πιθανότητες 1:205, ενώ για τρισωμίες 18+13,πιθανότητες 1:380.Το τεστ ΡΑΡΡ-Α μου δείνει για τρισωμία 21, πιθανότητες 1:1459, ενώ για τρισωμία 18+13, 1:2711. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει κανένα περιστατικό κατά το παρελθόν στις οικογένειές μας (εννοώ και του συζύγου) γέννησης παιδιού με χρωμοσωμική ανωμαλία, θεωρείται ότι πρέπει να προχωρήσω σε αμνιοπαρακέντηση;

    Αγαπητή φίλη,
    το αυξημένο μέγεθος της αυχενικής διαφάνειας του εμβρύου έχει ανάλογη γραμμική συσχέτιση με την πιθανότητα να πάσχει από κάποια χρωμοσωμική βλάβη και ιδιαίτερα την τρισωμία 21.Η απόφαση για να γίνει αμνιοκέντηση θα κριθεί από τα εξής στοιχεία.

    Η πιθανότητα να προκληθεί βλάβη στην κύηση και αποβολή μετά από αμνιοκέντηση ακόμη και στούς πλέον έμπειρους εξεταστές φτάνει περίπου στις 1 σε 200 περιπτώσεις.

    Η εξέταση ΡΑΡΡ-Α που κάνατε έχει μία ικανότητα ανίχνευσης τέτοιων βλαβών σε ποσοστό 90%. Δηλαδή εάν κυοφορούνται 10 έμβρυα με τρισωμία, στα 9 το αποτέλεσμα θα δείξει μία πιθανότητα μεγαλύτερη από 1 στα 250 και θα μάς προτρέψει για να συστείσουμε αμνιοκέντηση.
    Σε 1 στα 10 άρρωστα παιδιά το τέστ ΡΑΡΡ-Α θα είναι φυσιολογικό.

    Από την εμπειρία μου όσον αφορά την αντίδραση των εγκύων στην ερμηνεία αυτών των αποτελεσμάτων,σας αναφέρω ότι πολλές επιλέγουν τελικά την αμνιοκέντηση προτιμώντας την πιθανότητα να χάσουν ένα υγιές παιδί από το να γεννήσουν ένα άρρωστο.

    Εάν γίνει αμνιοκέντηση και η ανάλυση των χρωμοσωμάτων είναι φυσιολογική,θα πρέπει να γίνει ειδικό υπερηχογράφημα της καρδιάς του εμβρύου την 22η – 24η εβδομάδα κύησης,γιατί η αυξημένη αυχενική διαφάνεια σε ένα ποσοστό έχει σχέση με μικρές ή μεγάλες ανωμαλίες της καρδιάς.

     

     

     

     

24| 4ος μήνας κύησης πρωτότοκης

  1. Eρώτηση : Διανύω τον τέταρτο μήνα κύησης στο 1ο μου παιδί . Τόσο τα αποτελέσματα της αυχενικής διαφάνειας όσο και αυτά του PAΡP-A ήταν εντός των αποδεκτών ορίων .Η γυναικολόγος μου συνιστά ότι λόγω των παραπάνω αλλά και του οριακού της ηλικίας θα μπορούσα να αποφύγω την αμνιοπαρακέντηση . Θα ήθελα να με ενημερώσετε για τα ποσοστά επιτυχίας των παραπάνω μεθόδων καθώς και την πιθανότητα εύρεσης μέσω της αμνιοπαρακέντησης και άλλων χρωμοσωμικών ανωμαλιών του εμβρύου εκτός αυτών που διαγνώσκει η αυχ. και το PAΡP-A . ( Προσωπικά θα ήθελα την σιγουριά του χρωμοσωμικού ελέγχου του μωρού και όχι την μέτρηση των βιοχημικών δεικτών …)Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων.Στέλλα 35 ετών.

    Αγαπητή φίλη,
    Η αμνιοκέντηση είναι μία ανώδυνη αλλά όχι ακίνδυνη εξέταση.

    Ο κίνδυνος να προκληθεί βλάβη σε κάποια κύηση και αποβολή μετά από αμνιοκέντηση ακόμη και στους πιό έμπειρους ιατρούς υπολογίζεται σε 1 στις 200 παρακεντήσεις.

    Πρέπει πάντως να σας εξηγήσουμε τι είναι όλα αυτά τα τέστ και με ποιό κριτήριο προτείνουμε την αμνιοπαρακέντηση.
    Η μέτρηση της αυχενικής διαφάνειας και του ΡΑΡΡ-Α,συνεκτιμώντας την ηλικία της εγκύουέχει την δυνατότητα να βρίσκει 9 από τα 10 άρρωστα παιδιά που αναμένεται να κυοφορούνται.Εάν και το υπερηχογράφημα Β-επιπέδου είναι φυσιολογικό αυτή η πιθανότητα μικραίνει ακόμα περισσότερο.
    Προτείνεται αμνιοκέντηση σε κάθε έγκυο ανεξαρτήτου ηλικίας που ο κίνδυνος που θα υπολογισθεί από αυτά τα τέστ είναι μεγαλύτερος από τον κίνδυνο πιθανής βλάβης από την εξέταση.

    Προσωπικά πιστεύω ότι δίνεται υπερβολική σημασία και προκαλείται παράλογη ανησυχία σε αυτό το κομμάτι του προγεννητικού ελέγχου.Βάσει των στοιχείων που έχουμε και ανάλογα τον αριθμό των κυήσεων αναμένεται να διαφύγουν της διάγνωσης και να γεννηθούν περίπου 5-10 παιδιά με σύνδρομο Down σε όλη την Ελλάδα μέσα σε 1 χρόνο.Αντίθετα, εάν κάναμε σε όλες τις εγκύους αμνιοκέντηση θα ”σκοτώναμε” κάθε χρόνο περίπου 500 υγιή παιδιά !!! Υπάρχουν εκατοντάδες άλλες παθήσεις και διάφορα περιγεννητικά προβλήματα που δεν μπορούν να διαγνωσθούν με την αμνιοκέντηση. Η λεπτομερής και ορθολογική παρακολούθηση της εγκυμοσύνης μπορεί να διαγνώσει ώστε έγκαιρα να δωθεί λύση στα διάφορα προγεννητικά προβλήματα.

     

     

     

25| Αιμορραγικό ωχρό

  1. Eρώτηση : Τι είναι το αιμορραγικό ωχρό; Παρουσιάστηκε μετά απο ένεση Pregnyl για σπάσιμο ωοθυλακίου. Κατερίνα 43 ετών.

    Αγαπητή φίλη,
    το αιμορραγικό ωχρό σωμάτιο ή ωχραιμάτωμα είναι μία από τις συχνές λειτουργικές κύστεις των ωοθηκών όπου μέσα στην ωοθήκη μετά την ωορρηξία μαζεύεται αίμα.Συνήθως προκαλεί λίγο πόνο και απορροφάται μόνο του χωρίς ιδιαίτερη φαρμακευτική αγωγή μέσα σε 4-8 εβδομάδες. Δεν έχει σχέση με την ένεση Pregnyl.

     

     

ΡΩΤΗΣΤΕ ΜΑΣ } Επόμενη Σελίδα 

ΙΑΤΡΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Medical Media Gallery

LINKS