26 | Ινοαδένωμα

  1. Ερώτηση : Πριν 6 χρόνια ο υπέρηχος μαστού έδειξε ότι υπάρχει κάποιο ινοαδένωμα. Ήθελα να ρωτήσω, επιβάλλεται να το αφαιρέσω χειρουργικά; Αν το αφήσω εφόσον δεν υπάρχει μεταβολή στο μέγεθος του μπορεί να εξελιχθεί αρνητικά; Ο γιατρός, μου έκανε λόγο για ολική νάρκωση σε αυτήν την περίπτωση. Είναι μία επιπλέον ταλαιπωρία που θα ήθελα να την αποφύγω αν δεν υπάρχει σοβαρός λόγος. Ευχαριστώ.

    Αγαπητή φίλη, 
    τα ινοαδενώματα του μαστού είναι καλοήθη ογκίδια και δεν έχουν συσχέτιση με τον καρκίνο του μαστού.Μερικές φορές ένα κακόηθες ογκίδιο μπορεί να μοιάζει με ινοαδένωμα αλλά μέσα σε 6 χρόνια σίγουρα θα είχε κάποια μεταβολή.Τα ινοαδενώματα μεγαλώνουν πολύ αργά με την πάροδο του χρόνου
    και γρηγορότερα κατά την εγκυμοσύνη και κατά την χρήση αντισυλληπτικών χαπιών.
    Συνήθως προτείνεται αφαίρεση τους όταν φτάσουν το μέγεθος 2-2,5 εκατοστών και είναι έντονα ψηλαφητά.Προτιμάται η γενική αναισθησία κατά την επέμβαση,εκτός εάν είναι εντελώς επιφανειακά
    οπότε θα μπορούσε να γίνει τοπική αναισθησία.

27 | Επικινδυνότητα τροφοβλάστη

  1. Eρώτηση : Πόσο επικίνδυνη είναι η τροφοβλάστη, πόσο σίγουρα είναι τα αποτελέσματα σε σχέση με την αμνιοπαρακέντηση; Αργυρώ 27 ετών.

    Αγαπητή φίλη,
    σε έμπειρα χέρια ιατρών η λήψη τροφοβλάστης είναι εξ ίσου ασφαλής όσο και η αμνιοπαρακέντηση.
    Η μέθοδος αυτή προτιμάται σε κυήσεις με πολύ αυξημένο κίνδυνο συγγενούς παθήσεως (π.χ. γονείς με στίγμα μεσογειακής αναιμίας ή άλλου κληρονομούμενου νοσήματος, αυξημένη αυχενική διαφάνεια εμβρύου, κ.ά.)Επειδή η τροφοβλάστη (πλακούντας) δεν αντιστοιχεί 100% στην χρωμοσωμική δομή του εμβρύου,υπάρχουν σπάνιες περιπτώσεις που μπορεί να ζητηθεί επανάληψη και με αμνιοπαρακέντηση

     

| γράψτε την ερώτηση σας

ONOMA (required)

EMAIL (required)

ΘΕΜΑ

MHNYMA

28 | Γόνιμες μέρες

  1. Ερώτηση : Αποφασίσαμε με τον σύζυγο μου πως ήρθε η ώρα να γίνουμε γονείς. Αδιαθέτησα τελευταία φορά στης 07-07 και τελείωσα στις 11-07 Πότε θεωρείτε πως είναι οι γόνιμες μέρες; Σας ευχαριστώ πολύ. Μαρία 28 ετών

    Αγαπητή φίλη,
    κάθε γυναίκα έχει την ευκαιρία μία φορά κάθε μήνα να μπορέσει να μείνει έγκυος,την ημέρα της ωορρηξίας.Η ημέρα της ωορρηξίας εξαρτάται από την διάρκεια του μηνιαίου κύκλου και συγκεκριμένα γίνεται περίπου 14 ημέρες πριν την περίοδο που περιμένουμε.
    Δηλαδή, εάν ο κύκλος είναι κάθε 28 ημέρες η ωορρηξία θα γίνει την 14η ημέρα μετά την αρχή της περιόδου (21/07),εάν ο κύκλος είναι κάθε 30 ημέρες η ωορρηξία θα γίνει την 16η ημέρα μετά την αρχή της περιόδου (23/07),εάν ο κύκλος είναι κάθε 26 ημέρες η ωορρηξία θα γίνει την 12η ημέρα μετά την αρχή της περιόδου (19/07) και ανάλογα υπολογίζεται την γόνιμη ημέρα.

29 | Διακοπή της περιόδου λόγω ενδομητρίωσης

  1. Ερώτηση : Παρ`ότι εδώ και 20 ημέρες έκανα την ένεση για διακοπή της περιόδου λόγω ενδομητρίωσης, σήμερα αδιαθέτησα κανονικά. Γιατί;

    Αγαπητή φίλη,
    είναι πολύ συχνό να έρχεται περίοδος μετά την αρχική ένεση ενός φαρμακευτικού σκευάσματος αναλόγου της GhRH σε depot μορφή. Απο κεί και έπειτα η περίοδος διακόπτεται.Η χορήγηση πρέπει να ξεκινά κανονικά την 1η ημέρα της περιόδου και μετά κάθε 28 ημέρες.
    Θα ήθελα να μου πείτε ποιό φάρμακο χρησιμοποιήσατε και πότε έγινε η ένεση.

30 | Απορίες για προχωρημένη εγκυμοσύνη

  1. Eρώτηση : Όσο προχωρά η εγκυμοσύνη μου λύνονται κάποιες απορίες και μου δημιουργούνται νέες που θα ήθελα να με βοηθήσετε 1) Ισχύει ότι στο πλάι αριστερά είναι η καλύτερη θέση για τον ύπνο και γιατί 2) Είμαι 21 εβδομάδων έγκυος και σχεδόν δεν έχω πάρει κιλά. Δηλαδή όταν ξεκίνησε η εγκυμοσύνη ήμουν 52 κιλά, μετά από τους εμετούς και την ταλαιπωρία του πρώτου 3μήνου έφτασα 50.5 και τώρα που έκλεισα τον 5 μήνα είμαι πάλι 52.5 ή 53 κιλά. Ο γιατρός το χαίρεται αυτό και μου είπε ότι το μωρό μεγαλώνει φυσιολογικά. Εγώ όμως ανησυχώ. 3) Όταν ήμουν στην 17 εβδομάδα ένα πρωί άρχισα να νιώθω μικρές κινήσεις στην περιοχή που είναι η μήτρα.Και επειδή όπως είπα πιο πάνω είμαι αρκετά αδύνατη και εκείνη την μέρα πρόσεξα ότι είχε εξογκωθεί.Τις ίδιες κινήσεις ένιωσε και ο άντρας μου όταν έβαλε το χέρι του. Χωρίς να αμφιβάλω για το ότι αυτή η κινητοποίηση οφείλεται στο έμβρυο ρώτησα και άλλες κοπέλες και μου είπαν οι περισσότερες ότι στους 4.5 -5 μήνες είχαν νιώσει το ίδιο. Τις ίδιες κινήσεις σε μεγαλύτερη ένταση νιώθω και τώρα ακόμα ποιο συχνά. Ο γιατρός όμως μου είχε πει τότε πως αυτά που κουνιούνται είναι τα έντερα μου. Είναι δυνατόν να πέφτω τόσο έξω από τότε το νιώθω κάθε λίγο να χοροπηδάει.

    Αγαπητή φίλη,
    από τα λεγόμενα σου, διακρίνω ότι σου έχουν δημιουργήσει κάποιο άγχος χωρίς να υπάρχει συγκεκριμένος λόγος.Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να ακολουθείτε τις οδηγίες του γιατρού σας. Η έγκυος σε προχωρημένο μήνα είναι καλύτερα να κοιμάται στο πλάι, γιατί διαφορετικά η μήτρα πιέζει τα μεγάλα αγγεία της κοιλιάς και μπορεί να προκαλείται υπόταση.Το ιδανικό είναι να αυξάνεται το βάρος μισό έως ένα κιλό κάθε μήνα.
    Τα πρώτα σκιρτήματα του μωρού γίνονται αισθητά στα τέλη του 4ου μήνα και αργότερα σε πιο αυξημένη ένταση. Μέσα σου ”χοροπηδάει” το μωρό σου.

31 | Κίνδυνος για σύνδρομο DOWN 1/1400

  1. Eρώτηση : Εμαι 24.5 ετών, πρώτη φορά έγκυος στην 21η εβδομάδα και έκανα Α` τέστ. Πήρα το αποτέλεσμα που έλεγε ότι ο έλεγχος είναι αρνητικός. Κίνδυνος για σύνδρομο DOWN 1/1400 λόγω ηλικίας της εγκύου αφού έχει δοθεί BPD η ανεγκεφαλία μπορεί να αποκλειστεί και ο κίνδυνος για ΒΝΣ αφορά μόνο δισχιδή ράχη. Δεν ξέρω να διαβάζω φυσικά αλλά δεν μπορώ να περιμένω. Μήπως κάτι από τα παραπάνω είναι ανησυχητικό;

    Αγαπητή φίλη,
    Το Α-τεστ είναι μία κατά προσέγγιση εξέταση ελέγχου που δείχνει την πιθανότητα του έχει το κυοφορούμενο έμβρυο να πάσχει από μογγολισμό.
    Δεν βάζει την διάγνωση ούτε αποκλείει την ασθένεια αυτή.Το Α-τεστ αναμένεται να εντοπίσει αναλογικά περίπου 2 από τις 3 κυήσεις με μογγολισμό.
    Η αμνιοπαρακέντηση που είναι η απαραίτητη εξέταση, εμπεριέχει ένα δυνητικό κίνδυνο αποβολής
    και επομένως συνιστάται στις εγκύους με πολύ αυξημένο ρίσκο για μογγολισμό (σύνδρομο Down). Από αυτά που μου έστειλες δεν φαίνεται η πιθανότητα που διαγνώσθηκε και που έχει την μεγαλύτερη σημασία.Πιστεύω ότι θα είναι φυσιολογική αφού το συμπέρασμα λέει ότι είναι αρνητικό.
    Η αναφερόμενη πιθανότητα για δισχιδή ράχη εκτιμάται στο Β-επιπέδου υπερηχογράφημα.

32 | Πόσο απαραίτητη κρίνεται η αμνιοπαρακέντηση & τι κινδύνους κρύβει ;

  1. Eρώτηση : Μετά από μία προσπάθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης βρίσκομαι στην 19η εβδ. δίδυμης κύησης. Σας παραθέτω τα αποτελέσματα της αυχενικής διαφάνειας. 1ο έμβρυο στατιστικός κίνδυνος 1/1279, για το 2ο έμβρυο στατιστικός κίνδυνος 1/1231. Πείτε μου σας παρακαλώ στην περίπτωση μου πόσο απαραίτητη κρίνετε την αμνιοπαρακέντηση και τι κινδύνους κρύβει αυτή; Γιατί οι μικροβιολογικές εξετάσεις δεν μπορούν να δώσουν ακριβείς απαντήσεις στη δίδυμη κύηση; Άννα 35 ετών

    Αγαπητή φίλη,
    από τα αποτελέσματα που μου αναφέρατε η πιθανότητα κάποιο από τα έμβρυα να πάσχει από σύνδρομο Down είναι μικρή.
    Βάσει αυτών δεν προτείνεται να γίνει αμνιοπαρακέντηση.Εάν και το υπερηχογράφημα Β-επιπέδου είναι φυσιολογικό αυτή η πιθανότητα μικραίνει ακόμα περισσότερο.
    Πρέπει πάντως να σας εξηγήσουμε τι είναι όλα αυτά τα τέστ και με ποιό κριτήριο προτείνουμε την αμνιοπαρακέντηση.Κάθε γυναίκα έχει κάποιο ρίσκο να γεννήσει παιδί με σύνδρομο Down, με την πιθανότητα αυτή να αυξάνει ανάλογα την ηλικία της εγκύου,την αυξημένη αυχενική διαφάνεια και τα παθολογικά αιματολογικά τέστ
    (Α-τέστ και ΡΑΡΡ-Α).

    Στην δίδυμη κύηση δεν ισχύουν και δεν είναι αξιόπιστα αυτά τα αιματολογικά τέστ.Η αμνιοκέντηση δεν είναι μία ακίνδυνη εξέταση.
    Ο κίνδυνος να προκληθεί βλάβη σε κάποια κύηση και αποβολή μετά από αμνιοκέντηση ακόμη και στους πιό έμπειρους ιατρούς υπολογίζεται σε 1 στις 200 παρακεντήσεις.

    Από την άλλη μεριά η μέτρηση της αυχενικής διαφάνειας έχει την δυνατότητα να βρίσκει 2 από τα 3 άρρωστα παιδιά που αναμένεται να κυοφορούνται.

    Προσωπικά πιστεύω ότι δίνεται υπερβολική σημασία και προκαλείται παράλογη ανησυχία σε αυτό το κομμάτι του προγεννητικού ελέγχου.Βάσει των στοιχείων που έχουμε και ανάλογα τον αριθμό των κυήσεων αναμένεται να διαφύγουν της διάγνωσης και να γεννηθούν περίπου 5-10 παιδιά με σύνδρομο Down σε όλη την Ελλάδα μέσα σε 1 χρόνο.
    Αντίθετα, εάν κάναμε σε όλες τις εγκύους αμνιοκέντηση θα ”σκοτώναμε” κάθε χρόνο περίπου 500 υγιή παιδιά Υπάρχουν εκατοντάδες άλλες παθήσεις και διάφορα περιγεννητικά προβλήματα που δεν μπορούν να διαγνωσθούν με την αμνιοκέντηση.Η λεπτομερής και ορθολογική παρακολούθηση της εγκυμοσύνης μπορεί να διαγνώσει ώστε έγκαιρα να δοθεί λύση στα διάφορα προγεννητικά προβλήματα.

33 | Κίνδυνος για μένα ή το έμβρυο

  1. Eρώτηση : Είμαι έγκυος, στην 20 εβδ και έχω Rh (-) ενώ ο σύζυγος Rh(+). Στις 21/06/2004 έκανα αμνιοπαρακέντηση αλλά έκανα την απαραίτητη ένεση, για να μην ευσθητοποιηθεί το Rhezus,μετά 6 μέρες. Στη συνέχεια ενημερώθηκα ότι αυτή έπρεπε να γίνει μέσα σε 72 ώρες. Υπάρχει κίνδυνος για μένα ή το έμβρυο και τι πρέπει να κάνω από εδώ και πέρα. Παρασκευή, 33 ετών

    Αγαπητή φίλη,
    η πιθανότητα να συμβεί η λεγόμενη Rh ευαισθητοποίηση μετά από αμνιοπαρακέντηση είναι πάρα πολύ μικρή.Θα πρέπει κατ` αρχάς το έμβρυο να είναι Rh(+), εάν είναι Rh(-) δεν διατρέχετε κανένα κίνδυνο. Εάν ιδίως ο πλακούντας έχει οπίσθια θέση και η βελόνα παρακέντησης δεν πέρασε ανάμεσα του κατά την λήψη του αμνιακού υγρού μην ανησυχείτε καθόλου.Το τυπικό είναι η ένεση να είχε γίνει μέσα σε 72 ώρες.
    Η παρακολούθηση τυχόν ευαισθητοποίησης γίνεται με την εξέταση έμμεσος Coombs αίματος κάθε 15 ημέρες.
    Μικρή θετικοποίηση μπορεί να εμφανισθεί εξ αιτίας της ανοσοσφαιρίνης που κάνατε. Πολλοί συστήνουν επανάληψη της ένεσης την 28η εβδομάδα κύησης και κατόπιν

    μετά τον τοκετό εάν το παιδί είναι Rh(+).Θα ήθελα πάντως να ρωτήσω για πιό λόγο έγινε αμνιοκέντηση την 19η εβδ. καθ` όσον έχετε μικρή ηλικία.

     

34 | Πρέπει να υποβληθώ σε συγκεκριμένες εξετάσεις

  1. Eρώτηση : Θα ήθελα να μου πείτε αν πρέπει να υποβληθώ σε συγκεκριμένες εξετάσεις ύστερα από μία εξωμήτριο κύηση που είχα και αφαίρεση της μίας σάλπιγγας. Ο γιατρός μου δεν μου συνέστησε κάποια εξέταση. Κατά πόσο μειώνεται η γονιμότητά μου με μία σάλπιγγα και μέχρι ποια ηλικία μπορώ να τεκνοποιήσω φυσιολογικά; Χριστίνα 27 ετών

    Αγαπητή φίλη,
    σε περίπτωση αφαίρεσης της σάλπιγγας εξ αιτίας μίας εξωμητρίου κυήσεως ο γιατρός ενημερώνει την γυναίκα για την κατάσταση της άλλης σάλπιγγας.
    Εάν αυτή φαίνεται φυσιολογική συνήθως δεν επηρεάζεται από την εγχείρηση ιδίως όταν η αφαίρεση της εξωμητρίου γίνεται λαπαροσκοπικά.
    Δεν χρειάζεται να γίνει κάποια άλλη συμπληρωματική εξέταση.
    Η μελλοντική γονιμότητα επηρεάζεται μόνο χρονικά, γιατί τώρα πια μπορείς να μείνεις ξανά έγκυος,τον μήνα που θα γίνεται ωορρηξία από τη πλευρά που υπάρχει σάλπιγγα.Η μικρή ηλικία σου δίνει μεγάλα χρονικά περιθώρια για μία νέα εγκυμοσύνη. Δεν υπάρχει λόγος για καμία απογοήτευση.

35 | Εξετάσεις πιθανής ασυμβατότητας

  1. Eρώτηση : Την προηγούμενη Τρίτη αναγκάστηκα να κάνω απόξεση στην πρώτη μου εγκυμοσύνη λόγω παλίνδρομης κυήσεως που διέγνωσε ο γιατρός μου. Κάναμε πριν όλες τις εξετάσεις,δεν έχουμε στίγμα, και η σύλληψη ήταν υπερβολικά εύκολη. Η μόνη διαφορά μου με τον κοινό μέσο όρο είναι ότι είμαι διαβητική τύπου 1. Πόσο γρήγορα μπορούμε να προσπαθήσουμε ξανά (αυτή την στιγμή παίρνω για 1 μήνα αντισυλληπτικά χάπια)? Υπάρχει περίπτωση κάποια υπογλυκαιμία ή υπεργλυκαιμία να είναι υπεύθυνη για την Π.Κ. και τι θα πρέπει να προσέχω στο θέμα του Σ.Δ. μου? Χρειάζονται ίσως κάποιες επιπλέον εξετάσεις πιθανής ασυμβατότητας ? Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων. Μαρία 32 ετών

    Αγαπητή φίλη,
    το θλιβερό συναίσθημα γίνεται μεγαλύτερο επειδή ήταν η πρώτη κύηση.

    Δεν πρέπει να νιώθεις καμία ενοχή για το δυσάρεστο γεγονός που συνέβη.
    Ο σωστά ρυθμιζόμενος διαβήτης τύπου Ι δεν ευθύνεται για μεγαλύτερο ποσοστό παλίνδρομων κυήσεων πέραν του αναμενόμενου.
    Για την ασυμβατότητα που αναφέρατε δεν υπάρχουν σαφείς και έγκυρες εξετάσεις που θα αναδείξουν τυχόν πρόβλημα.
    Μπορείτε να προσπαθήσετε άφοβα ξανά για μία νέα εγκυμοσύνη μετά από 2-3 μήνες.

36 | Κωνοειδής εκτομή τραχήλου

  1. Eρώτηση : Μετά από κωνοειδή εκτομή τραχήλου,ο τράχηλος της μήτρας θεωρείται ανεπαρκής σε μια ενδεχόμενη κύηση; Η περίδεση του τραχήλου είναι η μόνη λύση και τι επιπτώσεις μπορεί να έχει στη ομαλή εξέλιξη της εγκυμοσύνης αλλά και στην καθημερινή ζωή της εγκύου; Μάρω 37 ετών

    Αγαπητή φίλη,
    η χρησιμότητα της περίδεσης του τραχήλου της μήτρας κατά την κύηση μετά από προηγούμενη κωνοειδή εκτομή παραμένει αμφιλεγόμενη. Η τεχνική της περίδεσης είναι η κυκλοτερής συρραφή του τραχήλου με ένα ειδικό ράμμα υπό γενική αναισθησία κατά τον 4ο μήνα της κύησης και το οποίο παραμένει μέχρι τις αρχές του 9ου μήνα. Στην καθημερινή ζωή της εγκύου δεν επιφέρει ιδιαίτερες επιβαρύνσεις πέρα από την δυνητική πιθανότητα επιμόλυνσης.

    Άλλωστε μία έγκυος με ιστορικό κάθε είδους επέμβασης στη μήτρα πρέπει να δείχνει μία ιδιαίτερη προσοχή στην εγκυμοσύνη της.Το ζητούμενο είναι να απαντηθεί εάν μετά από κωνοειδή εκτομή τραχήλου υπάρχει σημαντικά αυξημένος κίνδυνος πρόωρου τοκετού.
    Απο τα συμπεράσματα στις διάφορες συγκριτικές μελέτες φαίνεται ότι κυριαρχική σημασία έχει η έκταση, το βάθος και ο τρόπος της κωνοειδούς εκτομής.

    Εάν η κωνοειδής εκτομή έγινε με λέϊζερ ή διαθερμία (loop) το βάθος εκτομής συνήθως δεν ξεπερνά τα 2 εκατοστά.Ο τράχηλος έχει μήκος 5 εκατοστά και άρα το υπόλοιπο μέγεθος θεωρείται ικανό για την διατήρηση της κύησης.Η κωνοειδής εκτομή με χειρουργικό νυστέρι συνήθως αφαιρεί μεγαλύτερο τμήμα.Από την άλλη πλευρά το ιστορικό ιογενούς λοίμωξης HPV σε συνδυασμό με την δυσπλασία CIN από μόνο του αυξάνει ελαφρώς το ποσοστό πρόωρης ρήξης του αμνιακού σάκου, περίπτωση που δεν προλαμβάνεται με την περίδεση.
    Η τάση είναι να μήν προτείνεται προληπτική περίδεση εάν η κωνοειδής εκτομή έγινε με λέϊζερ ή διαθερμία (loop) και το αφαιρεθέν τμήμα δεν είναι μεγάλο.
    Αναζητήστε από την έκθεση της ιστολογικής εξέτασης τις διαστάσεις του αφαιρεθέντος τμήματος.
    Με τη χρήση του ενδοκολπικού υπερηχογράφου μπορούμε να δούμε την εικόνα του υπόλοιπου τραχήλου και με την ίδια τεχνική μπορεί να γίνεται παρακολούθηση κατά τον 4ο και 5ο μήνα της κύησης.

37 | Παρακέντηση - Αφαίρεση κύστης από την ωοθήκη

  1. Eρώτηση : Έκανα πρόσφατα παρακέντηση, αφαίρεση κύστης από την ωοθήκη. Μπορώ να κάνω έρωτα άφοβα;

    Αγαπητή φίλη,
    μετά από παρακέντηση κύστεως ωοθήκης δεν χρειάζεται κάποιο ιδιαίτερο μέτρο προφύλαξης,εκτός εάν στην περίπτωση σας και με βάση το ιστορικό σας υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος για τον οποίο θα πρέπει να έχετε λάβει αντίστοιχες οδηγίες από τον γιατρό σας.

38 | Πρώτη επίσκεψη σε γυναικολόγο

  1. Eρώτηση : Θα ήθελα να πληροφορηθώ όσο το δυνατόν πιο αναλυτικά, για το τι συμπεριλαμβάνει η πρώτη επίσκεψη σε γυναικολόγο, γυναίκας στο 36 έτος της ηλικίας της. Όσον αφορά την σεξουαλική ζωή της, δεν είναι ολοκληρωμένη ακόμη. (π.χ. ερωτήσεις που θα τεθούν, κλινική εξέταση, εργαστηριακή εξέταση κλπ.) Κατά πάσα πιθανότητα η γυναικολογική εξέταση θα γίνει εκ του ορθού.Τι ακριβώς θα συμβεί, είναι επίπονη εξέταση, πως γίνεται; Σας ευχαριστώ πολύ. Άντα 36 ετών.

    Αγαπητή φίλη,
    για οποιαδήποτε γυναίκα που δεν είχε ποτέ ολοκληρωμένη σεξουαλική σχέση η ετήσια επίσκεψη στον γυναικολόγο παραμένει απαραίτητη.
    Ο γιατρός θα σας ενημερώσει για όλα τα θέματα του κύκλου και της περιόδου,για την υγιεινή των γεννητικών οργάνων και για την μελλοντική γονιμότητα.

    Όσον αφορά την τυπική γυναικολογική εξέταση δεν είναι απαραίτητη.Δεν χρειάζεται να γίνει εξέταση από το ορθό.
    Δεν χρειάζεται να γίνει Πάπ τέστ για τον λόγο ότι είναι πολύ σπάνιος ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας σε παρθένους.

    Η μορφολογία των έσω γεννητικών οργάνων μπορεί εύκολα να απεικονισθεί στο υπερηχογράφημα.
    Σε περίπτωση που υπάρχει κολπική υπερέκκριση και χρειάζεται να γίνει λήψη για καλλιέργεια κολπικού υγρού,
    αυτή μπορεί να γίνει άφοβα και ανώδυνα με ειδικό λεπτό βαμβακοφόρο στειλεό που περνά το ανοικτό στόμιο του παρθενικού υμένα.

    Τέλος, σαφώς πρέπει να γίνει και επιβάλλεται να γίνεται κλινική εξέταση και ψηλάφηση του μαστού.

39 | Μικρά ογκίδια γύρω από τη θηλή

  1. Eρώτηση : Είμαι 17 χρονών και έχω παρατηρήσει εδώ και αρκετό καιρό γύρω από τη θηλή μου,μικρά ογκίδια, τι να κάνω;

    Αγαπητή φίλη,
    κατά την εφηβεία ο μαστός δέχεται αρκετά ορμονικά ερεθίσματα που στόχο έχουν την μορφολογική και λειτουργική ωρίμανση του.
    Έτσι ταυτόχρονα με την αύξηση της μάζας του,
    η θηλή γίνεται πιο σκουρόχρωμη και περιμετρικά γύρω από αυτή σχηματίζονται μικρά δερματικά οζίδια
    που ονομάζονται φυμάτια.Εάν όμως τα μικρά ογκίδια που αναφέρετε είναι κάτω από το δέρμα της θηλής καλόν είναι να γίνει ανάλογη ιατρική εξέταση.

40 | Γυναικολογικές εξετάσεις

  1. Eρώτηση : Είμαι 23 ετών. Δεν έχω κάνει ποτέ γυναικολογικές εξετάσεις. Τι μου προτείνετε;

    Αγαπητή φίλη,
    κάθε γυναίκα πρέπει να υποβάλλεται σε ετήσιο περιοδικό γυναικολογικό έλεγχο.
    Την βασικότερη εξέταση αποτελεί το Παπ τέστ που πρέπει να αρχίζει να γίνεται 2-3 χρόνια 
    μετά την πρώτη σεξουαλική επαφή και κατόπιν μία φορά κάθε χρόνο.
    Χρήσιμες επίσης εξετάσεις αποτελούν το υπερηχογράφημα της μήτρας και των ωοθηκών και η ψηλάφηση του μαστού.
    Με τον απλό αυτό έλεγχο και με τις οδηγίες και συμβουλές του γιατρού μπορούν έγκαιρα να αντιμετωπισθούν πολλά γυναικολογικά προβλήματα.

41 | Τεκνοποίηση & μέθοδος του σωλήνα

  1. Eρώτηση : Είμαι 50 ετών,η περίοδός μου τελείωσε πριν ένα μήνα,μπορώ με τη μέθοδο του σωλήνα να τεκνοποιήσω. Που πρέπει να απευθυνθώ;

    Αγαπητή φίλη,
    εάν η διακοπή της περιόδου είναι τόσο σύντομα,υπάρχει πιθανότητα σε κάποιο βαθμό να επανέλθει.Είναι άλλωστε αναμενόμενο στις περισσότερες γυναίκες μετά την ηλικία των 48 ετών να υπάρχουν συχνές διαταραχές στον κύκλου της περιόδου.
    Στην ηλικία των 50 ετών η πιθανότητα γέννησης παιδιού μετά από φυσική ή ιατρικά υποβοηθούμενη σύλληψη είναι πάρα πολύ μικρή.
    Εάν μία γυναίκα βρίσκεται σε οριστική εμμηνόπαυση ή είναι στο κλιμακτήριο και υπάρχει η ηλικιακή μείωση της λειτουργίας στο γεννητικό ορμονικό σύστημα,
    μπορεί να τεκνοποιήσει με την μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης χρησιμοποιώντας ωάρια από άλλη γυναίκα (δότρια).

    Με την μέθοδο αυτή οι πιθανότητες είναι οι αντίστοιχες που έχουμε σύμφωνα με την ηλικία της δότριας.
    Στο θέμα αυτό χρειάζεται πρώτα να γίνουν κατάλληλες ιατρικές και εργαστηριακές εξετάσεις.

     

42 | Κύστη στη δεξιά ωοθήκη

  1. Eρώτηση : Έχω μια κύστη στη δεξιά ωοθήκη,διαμέτρου 4,5 εκατοστών,μπορώ να μείνω έγκυος ή θα δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα σε εμένα ή το έμβρυο;

    Αγαπητή φίλη,
    Οι κύστεις των ωοθηκών είναι συνήθως ”λειτουργικής” φύσεως, δηλαδή οφείλονται σε διαταραχή του ορμονικού μηχανισμού της ωορρηξίας. Η διαταραχή αυτή είναι κατά κανόνα παροδική και οι κύστεις αυτές απορροφώνται σε λίγες εβδομάδες χωρίς ιδιαίτερη θεραπεία.
    Όσες κύστεις παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι πια ”οργανικής φύσεως” και χρειάζονται χειρουργική αφαίρεση.
    Πρέπει κατ’ αρχάς να διευκρινισθεί όσο γίνεται καλύτερα η φύση της συγκεκριμένης κύστης,με υπερηχογραφικές και αιματολογικές εξετάσεις.
    Σε περίπτωση που δεν υπάρχει κάποια υποψία κακοήθους υφής θα μπορούσατε να προσπαθήσετε για μία εγκυμοσύνη χωρίς ιδιαίτερο φόβο για σας ή το έμβρυο
    και να γίνει παρακολούθηση κατά την διάρκεια της κύησης και επανεκτίμηση μετά τον τοκετό.

    Με την τεχνική της λαπαροσκοπικής χειρουργικής οι κύστεις των ωοθηκών στις μέρες μας αφαιρούνται πολύ πιο απλούστερα από τις κλασικές παλαιές εγχειρήσεις.

     

43 | Καρκίνος στον τράχηλο της μήτρας

  1. Eρώτηση : Πως εμφανίζεται ο καρκίνος τραχήλου της μήτρας,ποια τα πρώτα συμπτώματα και πως αντιμετωπίζεται;

    Αγαπητή φίλη,
    Το πρώτο σύμπτωμα του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας είναι η παρουσία αίματος από τον κόλπο σε μέρες ακανόνιστες και άσχετες με τις ημέρες της περιόδου.
    Δυστυχώς, όταν τα συμπτώματα εμφανισθούν ο καρκίνος είναι ήδη σε προχωρημένο στάδιο.

    Το είδος της θεραπείας εξαρτάται από το στάδιο της ασθένειας την στιγμή που θα γίνει διάγνωση.
    Σε πολύ αρχόμενα (μικροσκοπικά στάδια) μπορεί να γίνει αφαίρεση μόνο τμήματος του τραχήλου με στόχο διατήρησης της μήτρας
    και της γονιμότητος για την γυναίκα που δεν έχει παιδιά.
    Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας εδώ και αρκετά χρόνια, με την σε όλους γνωστή και απλή εξέταση που είναι το τέστ Παπανικολάου,είναι πια προβλέψιμος.
    Με την εμφάνιση των πρώτων προκαρκινικών ευρημάτων γίνεται απλούστερη,έγκαιρη και οριστική θεραπεία.
    Δεν είναι καθόλου υπερβολή να πούμε ότι αν κάθε γυναίκα κάνει κάθε χρόνο το τέστ Πάπ,δεν θα υπάρχει πια ο φόβος του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

44 | Στειρότητα

  1. Eρώτηση : Τι είναι η στειρότητα ; Ποιες οι αιτίες διάγνωσης της και πως αντιμετωπίζεται ;

    Αγαπητή φίλη,
    με τον χαρακτηρισμό στειρότητα ορίζουμε την αδυναμία ενός ζευγαριού να έχει την ευκαιρία μιάς εγκυμοσύνης με φυσικό τρόπο.Οι λόγοι είναι πολλοί.
    Στην μεγάλη πλειονότητα υπάρχουν διαταραχές στο σπέρμα  (π.χ. ολιγοασθενοσπερμία),απόφραξη των σαλπίγγων (από παλιά φλεγμονή ή από ενδομητρίωση),
    και ορμονικά προβλήματα που διαταράσσουν την λειτουργία της ωορρηξίας.

    Σε αρκετές περιπτώσεις δεν βρίσκεται καμία εμφανής αιτία. Για την διερεύνηση ακολουθούμε μία σειρά  προγραμματισμένων εξετάσεων όπως το σπερμοδιάγραμμα,
    η υστεροσαλπιγγογραφία,το υπερηχογράφημα και οι ορμονικές εξετάσεις, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάζεται και γίνει λαπαροσκόπηση ή υστεροσκόπηση..

    Η θεραπεία εξαρτάται από το είδος και τη σοβαρότητα του προβλήματος. Μπορεί να είναι απλή φαρμακευτική αγωγή μέχρι χειρουργική αντιμετώπιση.
    Στις περιπτώσεις που δεν θα υπάρξει έγκαιρη λύση η ιατρική υποβοηθούμενη γονιμότητα με κυρίως τις τεχνικές της ενδομητρικής σπερματέγχυσης
    και της εξωσωματικής γονιμοποίησης μπορεί να δώσει τη χαρά και την ευτυχία της εγκυμοσύνης.
    Ένα από τα δυσκολότερα προβλήματα που καλούμαστε σήμερα να αντιμετωπίσουμε είναι

    οι περιπτώσεις στειρότητας σε ζευγάρια όλο και μεγαλύτερης ηλικίας. Συνήθως δεν έχουν κάποια πάθηση, παρά μόνο την δυσκολία της γρήγορης σύλληψης
    καθώς ο χρόνος πιέζει.
    Η φύση έχει βάλει τους δικούς κανόνες στον άνθρωπο για το πότε ηλικιακά μπορεί να τεκνοποιεί.
    Αν αφήσουμε απερίσκεπτα τον χρόνο να προσπεράσει,καμιά θεραπεία δεν αλλάζει την ηλικία.

     

45 | Πόνοι πριν την περίοδο

  1. Eρώτηση : Είμαι 30 ετών, τους τελευταίους 7 μήνες υποφέρω στην κυριολεξία λίγο πριν την περίοδο. Τουλάχιστον 5 μέρες πριν αδιαθετήσω αρχίζει η ταλαιπωρία μου. Το στήθος μου πρήζεται υπερβολικά,όπως επίσης οι κοιλιά και το στομάχι μου, έχω νεύρα (είμαι πολύ ήρεμος άνθρωπος) και υποφέρω από τάσεις μελαγχολίας. Δεν μου είναι δύσκολο να κλάψω και χωρίς ιδιαίτερο λόγο. Τι μου συμβαίνει ; Πως μπορώ να το αντιμετωπίσω ;

    Αγαπητή φίλη,
    Τα συμπτώματα που περιγράφεις περιλαμβάνονται σε μία κατάσταση γνωστή στην ιατρική ορολογία ως προεμμηνορυσιακό σύνδρομο.
    Είναι αρκετά συχνό και οι γυναίκες υποφέρουν πολύ από αυτά τα συμπτώματα.
    Συνήθως δεν υπάρχει κάποια οργανική ασθένεια, άρα δεν χρειάζεται να ανησυχείς για τυχόν βλάβη στην υγεία σου.Συγκεκριμένη αιτία δεν υπάρχει.

    Συνήθως υποφέρουν από την κατάσταση αυτή γυναίκες που ζουν κάτω από έντονο stress στο χώρο απασχόλησης τους (εργασία, σπίτι, σπουδές)
    και λογικά είναι κάτι το παροδικό.

    Επίσης δεν υπάρχει και συγκεκριμένη θεραπεία. Συνήθως η αντιμετώπιση αποβλέπει στην καθησυχαστική ενημέρωση ότι δεν συμβαίνει κάτι σοβαρό και στην προσπάθεια ”συμβιβασμού” στο συγκεκριμένο τρόπο ζωής.
    Γενικά προτείνεται η αποφυγή του καφέ και του καπνίσματος και χορηγούνται πολυβιταμινούχα σκευάσματα(η βιταμίνες Β θεωρείται ότι βοηθούν περισσότερο).
    Σε επιμένουσες περιπτώσεις προτείνεται η χρήση ορμονικών σκευασμάτων και ελαφρών αντικαταθλιπτικών που δεν προκαλούν εθισμό.
    Καλό είναι πάντως κάθε γυναίκα που έχει επίμονα συμπτώματα τέτοιου είδους να υποβληθεί και στις καθιερωμένες προληπτικές ιατρικές εξετάσεις.

     

46 | Τεστ εγκυμοσύνης

  1. Eρώτηση : Μετά απο μια αποτυχία στην πρώτη εξωσωματική και στο μεσοδιάστημα της δεύτερης προσπαθούμε φυσιολογικά επειδή δεν μας το απαγόρευσαν. Σε αυτό τον κύκλο έχω καθυστέρηση 6 ημερών. Έκανα το τεστ 2 φορές και βγήκε αρνητικό. Υπάρχει περίπτωση να είμαι έγκυος και να μη δείχνει ακόμα το τεστ; Σημειωτέον ότι υπάρχει ιστορικό ενδομητρίωσης και ολιγοασθενοσπερμίας του συζύγου. Υπάρχουν πιθανότητες; Ευχαριστώ πολύ. Μάτα ετών 39

    Αγαπητή φίλη,
    τα τέστ κυήσεων που ανιχνεύουν την ορμόνη της κυήσεως στα ούρα είναι αξιόπιστα εφ΄όσον γίνουν σωστά και υπάρχει πραγματική καθυστέρηση 2-3 ημερών.
    Σε περίπτωση αμφιβολίας γίνεται η μέτρηση της b-HCG αίματος σε μικροβιολογικό εργαστήριο.
    Οσον αφορά την πιθανότητα φυσικής γονιμότητος,υπάρχει όταν παρά την ενδομητρίωση οι σάλπιγγες είναι διαβατές
    και το σπερμοδιάγραμμα είναι στα όρια του γόνιμου.
    Όσον οι διάφοροι παράμετροι μειώνονται αντίστοιχα μειώνεται και η πιθανότητα σύλληψης.
    Όσον αφορά την πιθανότητα επιτυχίας σε οποιοδήποτε πρόγραμμα εξωσωματικής γονιμοποίησης οι κυριώτεροι δείκτες είναι η ηλικία της γυναίκας
    και η τιμή της ορμόνης 
    FSH στο αίμα 2η-3η ημέρα ενός φυσικού κύκλου.
    Σας προτείνω την συστηματική μεθοδικότητα στην προσπάθεια σας,σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας.

     

47 | Ινομύωμα & εκπυρήνιση ινομυώματος

  1. Eρώτηση : Τι είναι το ινομύωμα και η εκπυρήνιση του ινομυώματος ; Τι ειναι οι πολυκυστικές ωοθήκες ; Πως θεραπεύονται όταν υπάρχουν και τα δύο ; Ειρήνη 31 ετών

    Αγαπητή φίλη,
    τα ινομυώματα είναι καλοήθεις όγκοι της μήτρας, που μεγαλώνουν αργά έως την ηλικία της εμμηνόπαυσης.
    Περίπου 1 γυναίκα στις 5 γύρω στην ηλικία των 35-45 ετών εμφανίζει ινομυώματα.
    Εκπυρήνιση είναι η χειρουργική αφαίρεση των ινομυωμάτων.
    Εγχείρηση χρειάζεται μόνον εάν είναι αρκετά σε αριθμό,μεγάλου μεγέθους και προκαλούν ενοχλήματα απο πίεση στα γύρω όργανα
    ή προκαλούν αιμορραγίες της μήτρας.

    Αρκετή περίσκεψη χρειάζεται για τις νεότερες γυναίκες που δεν έχουν παιδιά, καθ’ όσον τα ινομυώματα μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στην κύηση
    αλλά και η εκπυρήνηση τους μπορεί να χειροτερέψει την υπάρχουσα γονιμότητα.

    Προσωπική εκτίμηση και συμβουλή είναι όταν δεν υπάρχουν πολύ μεγάλα ινομυώματα σε νέες γυναίκες να αποφεύγεται η εγχείρηση,
    να ολοκληρώνεται σε εύθετο χρόνο η τεκνοποίηση και να γίνεται αργότερα η επανεκτίμηση χωρίς το άγχος της μελλοντικής κύησης.

    Οι πολυκυστικές ωοθήκες είναι μία ξεχωριστή μορφολογία των ωοθηκών χαρακτηριστική για κάθε γυναίκα,
    δεν θεωρείται ασθένεια και δεν μεταβάλλονται σε όλη την αναπαραγωγική ηλικία.
    Σε ορισμένες περιπτώσεις συνδέονται με υπερτρίχωση, ακμή και μεγάλη αστάθεια στον εμμηνορυσιακό κύκλο.
    Όταν προκαλούν τέτοια σημαντικά προβλήματα χρειάζεται αντιμετώπιση των συμπτωμάτων με αντίστοιχες φαρμακευτικές θεραπείες.

    Θεωρώ ότι γενικά έχει δημιουργηθεί μεγάλος τρόμος για τις περιπτώσεις αυτές, τις περισσότερες φορές χωρίς ιδιαίτερο λόγο.

     

48 | Παλίνδρομες κυήσεις

  1. Eρώτηση : Έχω κάνει τρείς παλίνδρομες κυήσεις σε διάστημα 1 έτους. Μετά τη δεύτερη διαπιστώθηκε στον ανοσολογικό έλεγχο ιστοσυμβατότητα HLA με τον άνδρα μου και έγινε η προβλεπόμενη θεραπεία. Δυστυχώς ακολούθησε η τρίτη αποβολή. Η μόνη διαφορά της από τις δύο πρώτες είναι ότι στην τρίτη είχαμε κενό σάκκο στην έβδομη εβδομάδα και ακολούθησε ο καθαρισμός της μήτρας. Στις δύο πρώτες η κύηση προχώρησε μέχρι 9η και 10η εβδομάδα και είχε διαπιστωθεί καρδιακή λειτουργία. Όλες οι άλλες εξετάσεις( καρυότυπος , ορμονικές, ενδοκρινολογικές, μικροβιακές) είναι φυσιολογικές.Θα ήθελα να μου πείτε αν νομίζετε ότι πρέπει να γίνει υστεροσκόπηση για έλεγχο της μήτρας, δεδομένου ότι ο υπερηχογραφικός έλεγχος δε δείχνει κάποιο ύποπτο σημείο. Εκτιμάτε ότι η ιστοσυμβατότητα είναι ικανή αιτία να προκαλέσει τις επαναλαμβανόμενες αποβολές; Στον ανοσοιστοχημικό έλεγχο του σάκκου μετά την τρίτη αποβολή μας είπαν ότι υπάρχει υπόνοια ανοσολογικού προβλήματος. Ευχαριστώ εκ των προτέρων. Περιμένω την απάντηση σας. Βίκυ 28 ετών

    Αγαπητή φίλη,
    η διάγνωση κάποιας συγκεκριμένης αιτίας που προκαλεί συνεχόμενες αποβολές παραμένει ακόμη ένα σκοτεινό πεδίο για την ιατρική.
    Απο αυτά που περιγράφεις δείχνει να έχει γίνει ένας ολοκληρωμένος έλεγχος
    ( φαντάζομαι ότι έχουν ελεγχθεί και τα αντιφωσφολιπιδικά αντισώματα κυρίως αντικαρδιολιπινικά και αντιπηκτικά λύκου.)
    Εαν στο ενδοκολπικό υπερηχογράφημα δεν φαίνεται κάποια ανωμαλία στην μορφολογία της μήτρας,η υστεροσκόπηση δεν θα δώσει παραπάνω πληροφορίες.
    Απο τις θεραπείες που έχουν προταθεί, αυτή που ακόμα ”αντέχει” στον χρόνο είναι το εμβόλιο πατρικών λεμφοκυττάρων που επαναλαμβάνεται ανά έτος μέχρι την επίτευξη τελειόμηνης κύησης. Εάν αυτό έχει ήδη γίνει, απλά το επαναλαμβάνετε.
    Η θεραπεία αυτή δεν αποτελεί πανάκεια για όλες τις περιπτώσεις εφ’ όσον και η ίδια η Φύση καθορίζει να παλινδρομούν όσα από τα έμβρυα αναπτύσσονται με τυχαίες χρωμοσωμικές βλάβες (αυτές αριθμούν περίπου 10% όλων των αρχόμενων κυήσεων.)
    Απλά η θεραπεία αυτή δείχνει να υπερέχει λίγο στα ποσοστά επιτυχίας από το να μην δοθεί καμία θεραπεία.
    Πέρα από αυτά,εμείς και τα συνεργαζόμενα Κέντρα για τα ζευγάρια που το αποδέχονται ακολουθούμε ένα ερευνητικό πρόγραμμα ανίχνευσης ιών στον ενδομητρικό ιστό
    και το σπέρμα και μελετούμε θεραπευτικά σχήματα στην περίπτωση θετικών ευρημάτων.

     

ΙΑΤΡΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ

Medical Media Gallery

LINKS