Αδενομύωση

Η αδενομύωση εμφανίζεται όταν τμήμα του ενδομήτριου ιστού, του χιτώνα που φυσιολογικά καλύπτει το εσωτερικό της μήτρας, διεισδύει και μεγαλώνει μέσα στο μυϊκό τοίχωμα της μήτρας.

Αυτό συμβαίνει πιο συχνά μετά την μέση αναπαραγωγική ηλικία (μετά τα 30-35 έτη) ιδίως εάν έχει προηγηθεί κάποιος τοκετός. Η μήτρα μπορεί να διπλασιαστεί ή και να τριπλασιαστεί σε μέγεθος. Η αιτία της αδενομύωσης παραμένει βασικά άγνωστη. Θεωρίες ειδικών επιστημόνων σχετικά με μια πιθανή αιτία περιλαμβάνουν:

1η. Ορισμένοι πιστεύουν ότι η αδενομύωση προκαλείται
από την άπ΄ευθείας διείσδυση των κυττάρων του ενδομητρίου από την επιφάνεια της μήτρας
στο μυ που σχηματίζει τα τοιχώματα της μήτρας.

2η. Μια άλλη θεωρία προτείνει μια συσχέτιση της παθήσεως με τον τοκετό.Μια φλεγμονή του ενδομητρίου κατά τη διάρκεια της περιόδου μετά τον τοκετό μπορεί να προκαλέσει ένα έλλειμμα στο διαχωρισυτικό όριο των κυττάρων που καλύπτουν το μήτρα.

3η. Μια πρόσφατη θεωρία προτείνει ότι τα αρχέγονα βλαστικά κύτταρα μπορεί να εισχωρήσουν στους μύες της μήτρας προκαλώντας αδενομύωση.

Ανεξάρτητα από το πώς αναπτύσσεται αδενομύωση,η αύξηση της εξαρτάται από την παρουσία οιστρογόνων στο σώμα μιας γυναίκας.Όταν η παραγωγή των οιστρογόνων μειώνονται κατά την εμμηνόπαυση η αδενομύωση τελικά μετριάζεται.

Μερικές φορές η πάθηση είναι σιωπηλή και δεν προκαλεί συμπτώματα. Σε αρκετές περιπτώσεις πάντως η αδενομύωση μπορεί να προκαλέσει:
1. Βαριά ή παρατεταμένη έμμηνο ρύση.
2. Σοβαρές κράμπες ή απότομες σουβλιές και πυελικό πόνο κατά την έμμηνο ρύση (δυσμηνόρροια)
3. Ο πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή.
4. Αιμορραγία μεταξύ των περιόδων.

Οι παράγοντες που διευκολύνουν την εμφάνιση της αδενομύωσης περιλαμβάνουν:
1. Χειρουργεία επί της μήτρας (όπως καισαρική τομή και αφαίρεση ινομυωμάτων)
2. Τοκετός
3. Μέση ηλικία (30-35 ετών)
Αν και δεν είναι επιβλαβή τα συμπτώματα αυτά, ο πόνος και η υπερβολική αιμορραγία που συνδέονται με την αδενομύωση μπορεί να έχουν αρνητική επίδραση στον τρόπο ζωής σας.

Μπορεί να είστε αναγκασμένες λόγω του φόβου ξαφνικές εμφάνισης ενδεχομένως μεγάλης αιμορραγίας να αποφεύγετε δραστηριότητες επειδή δεν υπάρχει πρόβλεψη πότε ή που μπορεί να ξεκινήσει κάποια αιμορραγία.Επώδυνες περίοδοι μπορεί να σας αναγκάσουν να χάσετε ημέρες από την εργασία. Επαναλαμβανόμενοι πόνοι μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη, ευερεθιστότητα, άγχος, θυμό και τα συναισθήματα της ανικανότητας.
Γι ‘αυτό είναι σημαντικό να αναζητήσουν ιατρική αξιολόγηση, αν υποψιάζεστε ότι μπορεί να έχετε αδενομύωση.

Η διάγνωση μπορεί να γίνει με:
1. Μια γυναικολογική εξέταση που αποκαλύπτει μια διογκωμένη μήτρα.
2. Υπερηχογραφική απεικόνιση της μήτρας
3. Μαγνητική τομογραφία (MRI) της μήτρας
Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός μπορεί να χρειαστθεί να πάρει μια βιοψία του ενδομητρίου ιστού – ένα δείγμα κυττάρων από την επένδυση της μήτρας σας για δοκιμή – να αποκλείσει ότι η ανώμαλη αιμορραγία της μήτρας σας δεν σχετίζεται με οποιαδήποτε άλλη σοβαρή κατάσταση. Ωστόσο, μια τέτοια βιοψία δεν θα βοηθήσει το γιατρό σας επιβεβαιώσει τη διάγνωση της αδενομύωση.

Πολλές γυναίκες έχουν άλλες μήτρας ασθένειες που προκαλούν ενδείξεις και συμπτώματα που είναι παρόμοια με αδενομύωση καθιστώντας την αδενομύωση πιο δύσκολο να εντοπιστεί. Οι παθήσεις αυτές περιλαμβάνουν τα ινομυώματα,την ενδομητρίωση και τους ενδομητρικούς πολύποδες.
Η πάθηση συνήθως εξαφανίζεται μετά την εμμηνόπαυση,έτσι ώστε η θεραπεία μπορεί να εξαρτηθεί από το πόσο κοντά είστε σε αυτό το στάδιο της ζωής.

Οι θεραπευτικές επιλογές για αδενομύωση περιλαμβάνουν:
1. Αντι-φλεγμονώδη φάρμακα. Εάν έχετε ιδιαίτερα έντονο πόνο κατά τις ημέρες της εμμηνορρυσίας, ο γιατρός μπορεί να σας χορηγήσει αντιφλεγμονώδη φάρμακα, όπως η δικλοφαινάκη (Voltaren), η νιμεσουλίδη (Mesulid), η ιβουπροφαίνη (Brufen) κ.ά., για τον έλεγχο του πόνου.
Με την έναρξη ενός αντιφλεγμονώδους φαρμάκου 2-3 ημέρες πριν από ημερομηνία που περιμένετε την περίοδό σας και συνεχίζοντας να το παίρνετε και κατά τη διάρκεια της περιόδου σας, μπορεί να μειωθεί και η υπερβολική ροή του αίματος.

2. Ορμονικά φάρμακα. Ελέγχοντας τον εμμηνορροϊκό κύκλο σας μέσω χαπιών από συνδυασμό οιστρογόνων-προγεστερόνης ή μέσω των ορμονών που καταστέλλουν την εμφάνιση της περιόδου μπορεί να μειωθεί και να αντιμετωπισθεί η βαριά αιμορραγία και ο πόνος που συνδέεται με αδενομύωση.
Προγεστίνη σε χάπια ή το ενδομητρικό σπείραμα (σπιράλ Mirena) μια ενδομήτρια συσκευή που περιέχει προγεστίνη συχνά οδηγεί σε αμηνόρροια – απουσία εμμήνου ρύσης σας – το οποίο μπορεί να παρέχει ανακούφιση και σας καλύπτει και σε περίπτωση που επιθυνείτε αντισύλληψη.

3. Υστερεκτομή. Εάν ο πόνος σας είναι πολύ σοβαρός, οι διάφορες θεραπείες έχουν αποτύχει και η ηλικία της αναμενόμενης εμμηνόπαυσης είναι αρκετά χρόνια μακριά, ο γιατρός μπορεί να σας συστήσει χειρουργική επέμβαση για να αφαιρέσει τη μήτρα σας (υστερεκτομή). Αφαίρεση των ωοθηκών σας δεν είναι αναγκαία για τον έλεγχο της αδενομύωσης. Όταν οι κράμπες και ο πυελικός πόνος που σχετίζονται με αδενομύωση σας ενοχλεί, δοκιμάστε παράλληλα να κάνετε ένα ζεστό μπάνιο και χρησιμοποιήστε μία θερμοφόρα στην κοιλιά σας.

Πρόγνωση
Εάν υπάρχει αδενομύωση, δεν υπάρχει κανένας αυξημένος κίνδυνος για την ανάπτυξη και καρκίνου στα γυναικολογικά όργανα.Δεδομένου ότι η πάθηση είναι “οιστρογόνο-εξαρτώμενη” η εμμηνόπαυση αποτελεί τελικά την φυσική θεραπεία.