Παρακολούθηση Εγκύου
Η ζωή συνεχίζεται με εργασία,γυμναστική,σεξουαλική δραστηριότητα. Η εγκυμοσύνη είναι αγάπη και όχι αρρώστια.
Σ’ αυτή την περίοδο της ζωής της, η γυναίκα χρειάζεται να βρει τη χρυσή τομή ανάμεσα στην ενεργητικότητα και την ξεκούραση και να ισορροπήσει αντιμετωπίζοντας τις μεγάλες σωματικές και συναισθηματικές αλλαγές που παρουσιάζονται κατά την διάρκεια των σαράντα εβδομάδων.
Μόλις πραγματοποιηθεί η σύλληψη,το σώμα υποβάλλεται σε μια – με ακρίβεια ρυθμισμένη-σειρά φυσικών αλλαγών και προσαρμογών,οι οποίες το προετοιμάζουν για τη δημιουργία και την ανάπτυξη μιας καινούργιας ζωής.
Στην αρχή της εγκυμοσύνης η αύξηση του βάρους σας πιθανόν να είναι πολύ αργή και πολλά από τα ρούχα σας συνεχίζουν να σας εφαρμόζουν ακόμα πολύ άνετα.
Ωστόσο, παρότι το μωρό σας θα ζυγίζει ελάχιστα γραμμάρια και θα φτάσει τα 680 γραμμάρια περίπου μόνο στο τέλος του έκτου μήνα,το δικό σας βάρος θα αρχίσει να αυξάνεται πολύ νωρίτερα, εξαιτίας των αλλαγών που συμβαίνουν στο σώμα σας.
Στο τέλος της εγκυμοσύνης είναι πιθανόν να ζυγίζετε από 10 έως 12,6 κιλά παραπάνω.
Αυτό αναλύεται ως εξής:
ΒΑΡΟΣ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗΣ ΚΙΛΑ
Μωρό………………………………….3,2 – 3,5
Πλακούντας………………………… 0,6 – 0,7
Αμνιακό υγρό……………………………….0,9
Μήτρα………………………………………0,9
Μαστοί………………………………..0,7 – 0,9
Επιπλέον όγκος αίματος…………………… 1,8
Απόθεμα λίπους και πρωτεϊνών…………….1,8 – 3,2
Αύξηση υγρών στους ιστούς………………. 1,8
———————————————————–
Συνολική αύξηση(κατά προσέγγιση)………. 10 – 12,6 κιλά
Υπάρχουν πρότυπα «κανονικής σιλουέτας κατά την εγκυμοσύνη»;
Καθώς το μωρό σας συνεχίζει να μεγαλώνει αυξάνεται το μέγεθος της μήτρας και προοδευτικά αλλάζει και το σχήμα της κοιλιάς.Στην διάρκεια των πρώτων μηνών,η μήτρα καταλαμβάνει τον συνηθισμένο χώρο στη λεκάνη στην κατώτερη περιοχή της κοιλιάς,όπου βρίσκεται η ουροδόχος κύστη και το ορθό (απευθυσμένο) έντερο.
Έτσι, σ’αυτό το στάδιο παρατηρείται μια πολύ μικρή μεταβολή στο σχήμα του σώματος σας.
Στη διάρκεια του τέταρτου μήνα, όμως, η μήτρα αρχίζει να ανέρχεται προς τα πάνω,μέσα στο χώρο της κοιλιάς.
Στο τέλος του πέμπτου μήνα, όταν ο πυθμένας της μήτρας έχει φτάσει στο επίπεδο του ομφαλού,θα παρατηρηθεί μια αισθητή διόγκωση στην κατώτερη κοιλιακή περιοχή.
Στον έβδομο μήνα,που το μωρό σας μεγαλώνει και κερδίζει βάρος πιο γρήγορα,ο πυθμένας της μήτρας θα έχει φτάσει σε ένα επίπεδο αρκετά εκατοστά πάνω απο τον ομφαλό και η κοιλιάς σας θα έχει αποκτήσει το χαρακτηριστικό σχήμα της εγκυμοσύνης.
Όμως, όλες οι γυναίκες δεν κυοφορούν τα μωρά τους με τον ίδιο τρόπο και γι’ αυτό δεν μπορούμε να μιλάμε για μια «πρότυπη» σιλουέτα εγκυμοσύνης. Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχείτε αν νιώθετε ότι φαίνεσθε «λιγότερο έγκυος» ή «περισσότερο έγκυος» από μια άλλη μέλλουσα μητέρα, που βρίσκεται στο ίδιο με εσάς στάδιο εγκυμοσύνης,
Τέτοιες διαφοροποιήσεις στη σιλουέτα εξαρτώνται από το ύψος και τη σωματική διάπλαση της γυναίκας,τη στάση του σώματος της και τον μυϊκό της τόνο, ακόμα και από το αν περιμένει το πρώτο ή το δεύτερο παιδί της.
Μπορώ να γυμνάζομαι κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ; Είναι ασφαλές ;
Η εγκυμοσύνη δεν αποτελεί λόγο διακοπής της άσκησης. Η γυμναστική βελτιώνει την κυκλοφορίας του αίματος,σας κάνει να φαίνεσθε και να αισθάνεστε καλύτερα, δυναμώνει τους μυς σας και μειώνει την ενόχληση από κάποιες καταστάσεις που συνοδεύουν την εγκυμοσύνη,όπως και η δυσκοιλιότητα και η κούραση.
Ακόμα, η σωματική άσκηση ανακουφίζει από την σωματική και συναισθηματική ένταση και σας βοηθάει να χαλαρώσετε.
Επίσης, αν είστε σε καλή σωματική κατάσταση, είναι πιθανό να έχετε ευκολότερη εγκυμοσύνη και τοκετό.
Το κλειδί στην επιτυχημένη σωματική άσκηση, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι να χρησιμοποιείτε την κοινή λογική και να ακούτε αυτά που σας «λέει» το ίδιο σας το σώμα.
Μην πιέζετε τον εαυτό σας να ασκηθεί, αν δεν έχετε τη διάθεση να το κάνετε και να αναπαύεστε όποτε το «απαιτεί» το σώμα μας.
Εξάλλου, υπάρχουν ειδικά οργανωμένοι χώροι, στους οποίους μπορείτε να απευθυνθείτε για να σας συμβουλεύσουν σχετικά με τον κατάλληλο τύπο ασκήσεων που θα πρέπει να κάνετε.
Μπορώ να συνεχίσω να κάνω αερόμπικ ή να κολυμπάω ;
Φυσικά, ναι.
Εάν ακολουθούσατε ένα έντονο πρόγραμμα αεροβικής ή σουηδικής γυμναστικής, τώρα μπορείτε να γυμνάζεστε σε ηπιότερο ρυθμό, χωρίς τα «αλματάκια», που απαιτεί η συγκεκριμένη άσκηση.
Ασκηθείτε με το δικό σας ρυθμό και ποτέ μην εξαντλείτε τα όρια της αντοχής σας όταν γυμνάζεστε.
Πρόσφατα, είχα τον τοκετό μιας καθηγήτριας αερόμπικ, η οποία γυμναζόταν σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Η κολύμβηση είναι μια εξαιρετική άσκηση για το σώμα σας, επειδή χρησιμοποιείτε πολλούς διαφορετικούς μυς, ενώ το νερό «σηκώνει» το βάρος σας.
Οι γυναίκες που κολυμπάνε αρκετές φορές την εβδομάδα, έχουν συνήθως δυνατούς κοιλιακούς μυς,που μετά απ’τον τοκετό, επιστρέφουν πολύ πιο γρήγορα στη φυσιολογική τους κατάσταση.
Μπορώ να τρέχω ή να κάνω τζόγκινγκ ;
Αν είστε συνηθισμένη στο τρέξιμο ή στο τζόγκινγκ, μπορείτε να συνεχίσετε να γυμνάζεστε μ’αυτόν τον τρόπο,αλλά με μέτρο, αποφεύγοντας να ζεσταθείτε ή να κουραστείτε υπερβολικά.
Να πίνετε άφθονα υγρά για να αντικαθιστάτε αυτά που χάνετε με τον ιδρώτα.
Να φοράτε ένα στηθόδεσμο με ενίσχυση και καλά αθλητικά παπούτσια με ειδικά σχεδιασμένες προστατευτικές σόλες για να αποφεύγετε τους «κραδασμούς».Αν έχετε ιστορικό υποτροπιάζουσας αποβολής ή χρειάζεστε ειδική φροντίδα για κάποια επιπλοκή,η γυμναστική,πρέπει να γίνεται πάντα με πολύ μέτρο.
Σε μερικές γυναίκες, μάλιστα, μπορεί να συσταθεί να ξεκουράζονται περισσότερο απ’το κανονικό και να μην γυμνάζονται καθόλου.
Μέχρι πότε μπορώ να εργάζομαι ;
Οι περισσότερες γυναίκες εργάζονται ως την 28η εβδομάδα ή ακόμα αργότερα και παραμένουν εντελώς καλά.
Ωστόσο, ο χρόνος μέχρι τον οποίο μπορείτε να εργάζεστε άφοβα έχει να κάνει με το είδος της δουλείας σας.
Αν κάνετε μια κοπιαστική εργασία ή μια εργασία που απαιτεί να περπατάτε ή να στέκεστε αρκετές ώρες όρθια,τότε είναι ίσως καλύτερα να πληροφορήσετε τον εργοδότη σας, σχετικά με την εγκυμοσύνη σας, από τους πρώτους κιόλας μήνες.
Μπορεί να σας επιτρέψει να τελειώνετε νωρίτερα την εργασία σας ή να έρχεστε αργότερα απ’ό,τι συνήθως.
Ακόμα, ίσως θελήσετε να ελαττώσετε των αριθμό των ωρών εργασία σας, καθώς προχωράει η εγκυμοσύνη σας ή να μεταφερθείτε σε μία λιγότερο κοπιαστική απασχόληση, αν αυτό είναι βέβαιο εφικτό.
Υπάρχει φόβος για το παιδί μου, επειδή κάθομαι ώρες μπροστά στον υπολογιστή ;
Όλο και μεγαλύτερος αριθμός εγκύων εργάζεται μπροστά στον υπολογιστή. Τελευταίες έρευνες υποδηλώνουν ότι η ραδιενέργεια που εκπέμπεται απ’την οθόνη του υπολογιστή μπορεί δυνητικά να προκαλέσει προβλήματα, αν και οι μετρήσεις της ραδιενέργειας είναι απειροελάχιστές.
Εάν λοιπόν είναι εφικτό, περιορίστε τις ώρες σας μπροστά στη οθόνη του υπολογιστή σε 4 – 5 την ημέρα. Να κλείνετε πάντα τον υπολογιστή σας όταν δεν τον χρησιμοποιείτε.
Τι πρέπει να κάνω σε περίπτωση κάποιας επιπλοκής στην εγκυμοσύνη ;
Εάν παρουσιάσετε κάποιο πρόβλημα, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση ή κολπική αιμόρροια, είναι καλύτερα να πάρετε άδεια απ’ το ασφαλιστικό ταμείο μέχρι να αποκατασταθεί το πρόβλημα.
Σε ορισμένες περιπτώσεις (προδρομικός πλακούντας, πρόωρη ρήξη υμένων, πρόωρες συστολές, πολύδυμη κύηση), είναι καλύτερα να πάρετε άδεια μέχρι το τέλος της εγκυμοσύνης.
Επίσης, οι γυναίκες οι οποίες στο χώρο της εργασίας τους έρχονται σε επαφή με χλωριούχο βινύλιο,υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας ή υδραργύρου ή εκτίθενται σε αναισθητικά αέρια
(αν εργάζονται σε χειρουργείο),πρέπει να αντιμετωπίζονται με εξαιρετική ευαισθησία από τον εργοδότη τους
( ο οποίος θα ήταν σωστό να τους χορηγεί παρατεταμένες άδειες ή να τους επιτρέπει να μην εργασθούν καθόλου κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης ).
Μπορώ να συνεχίσω τη σεξουαλική μου ζωή όπως πριν την εγκυμοσύνη ;
Είναι αλήθεια ότι η σεξουαλική ζωή των μελλοντικών γονιών αλλάζει σχεδόν πάντοτε στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Πολλές γυναίκες χάνουν την επιθυμία τους για σεξ, στη διάρκεια των τριών πρώτων μηνών, γεγονός που αποτελεί μια φυσιολογική αντίδραση στις ορμονικές μεταβολές που συμβαίνουν αυτή την περίοδο. Μπορεί επίσης να είστε απρόθυμη για σεξουαλική επαφή, αν αισθάνεστε αδιαθεσία ή κούραση ,προβλήματα συνηθισμένα τους πρώτους μήνες.
Στο δεύτερο τρίμηνο η σεξουαλική σας δραστηριότητα μπορεί να αυξήσει σε μεγαλύτερο βαθμό απ’ό,τι πριν απ’την εγκυμοσύνη και μπορεί να ελαττωθεί και πάλι τους τελευταίους τρεις μήνες.
Ωστόσο, ένας μεγάλος αριθμός γυναικών αναφέρει πολύ μεγάλη αύξηση της σεξουαλικής επιθυμίας στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης και υψηλό βαθμό σεξουαλικής ικανοποίησης.
Υπάρχει φόβος για το έμβρυο ; Υπάρχουν ιδανικές στάσεις γι’αυτή την περίοδο ;
Μην ανησυχείτε. Η σεξουαλική επαφή από μόνη της δεν θα βλάψει το μωρό σας. Ούτε θα προκαλέσει αποβολή.
Κι αυτό γιατί το έμβρυο είναι καλά προστατευμένο από το σάκο με το αμνιακό υγρό που το περιβάλλει.
Για την μεγαλύτερη άνεση στη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, μπορεί να χρειαστεί εσείς και ο σύντροφό σας να δοκιμάσετε διάφορες στάσεις.
Για παράδειγμα, και οι δύο σύντροφοι μπορούν να ξαπλώσουν στα πλάγια ή η γυναίκα μπορεί να ξαπλώσει από πάνω.
Η γονατιστή στάση είναι επίσης βολική, επειδή έτσι δεν ασκείται πίεση στην κοιλιά της γυναίκας.
Πάντως, η στενή και τρυφερή συναισθηματική σχέση με το σύντροφο σας παίζει σημαντικό ρόλο σ’αυτή τη φάση της ζωής σας.
Πότε πρέπει να αποφεύγεται η σεξουαλική επαφή ;
Μερικές φορές ο γιατρός μπορεί να συμβουλεύσει μια γυναίκα να περιορίσει ή να αποφύγει πλήρως τη σεξουαλική πράξη γι’αυτό το λόγο:
Αποβολή στους πρώτους μήνες προηγούμενης εγκυμοσύνης.
Όταν παρατηρηθεί αιμορραγία στη διάρκεια της εγκυμοσύνης.
Όταν υπάρχει ιστορικό πρόωρου τοκετού.
Αν η μητέρα έχει μια λοίμωξη
Αν η μητέρα πονάει στη λεκάνη.
Αν σπάνε τα νερά ή υπάρχει διαρροή αμνιακού υγρού.
Αν ο τράχηλος της μήτρας έχει διασταλεί.
“ΕΙΝΑΙ ΥΓΙΕΣ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΟΥ ; ΑΝΑΠΤΥΣΣΕΤΑΙ ΣΩΣΤΑ ; ΠΟΙΕΣ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΩ ;”
Η εγκυμοσύνη αποτελεί ένα γεγονός μοναδικό για κάθε γυναίκα.
Από την στιγμή που γίνεται γνωστό ότι είναι έγκυος νιώθει παράξενα έχει άγχος και ανησυχία και πολλά ερωτήματα για το παιδί που θα φέρει στον κόσμο.Θα είναι υγιές;
Αναπτύσσεται σωστά;
Ποιες εξετάσεις πρέπει να γίνουν στο διάστημα αυτό των εννέα μηνών για να είμαι σίγουρη ότι έχω ένα υγιές παιδί;
Μόλις διαπιστώσει η γυναίκα ότι είναι έγκυος (αυτό γίνεται συνήθως με κάποια τεστ ούρων που γίνεται στο σπίτι)θα πρέπει το συντομότερο δυνατό να επισκεφθεί τον Γυναικολόγο της. Αυτός θα την συμβουλεύει με βάση το ιστορικό της τι θα πρέπει να προσέξει κατά την διάρκεια
της εγκυμοσύνης και θα της συστήσει μια σειρά προγεννητικών εξετάσεων.
Μια πρώτη εξέταση είναι η μέτρηση της HGG (ανθρώπινη χοριακή γοναδοτροπίνη) στο αίμα της γυναίκας.
Η ορμόνη αυτή παράγεται από τον πλακούντα και διεγείρει τις ωοθήκες να παράγουν οιστρογόνα και προγεστερόνη ορμόνες που χρειάζονται
για να διατηρήσουν το ενδομήτριο μέσα στο οποίο θα αναπτυχθεί το έμβρυο.
Κολπικό υπερηχογράφημα
Το κολπικό υπερηχογράφημα είναι επίσης απαραίτητη εξέταση ειδικά στην αρχή της εγκυμοσύνης.
Με το κολπικό υπερηχογράφημα είναι δυνατό να προσδιοριστεί ο αριθμός των αναπτυσσομένων εμβρύων,
η θέση τους ή εάν πρόκειται για εξωμήτρια κύηση και γενικότερα έχουμε μια σημαντική πληροφορία για το πώς εξελίσσεται η εγκυμοσύνη.
Γενική εξέταση αίματος
Με αυτήν την εξέταση διαπιστώνεται ο αιματοκρίτης,μετράται η αιμοσφαιρίνη ο αριθμός των λευκών αιμοσφαιρίων και των αιμοπεταλίων όπως και άλλοι παράμετροι του αίματος.
Ομάδα αίματος = Rhesus
Εάν έχει η γυναίκα ρέζους αρνητικό και ο πατέρας ρέζους θετικό υπάρχει πιθανότητα να υπάρξει ασυμβατότητα στο αίμα της μητέρας και του εμβρύου.Σ’αυτές τις περιπτώσεις είναι απαραίτητη η μηνιαία εξέταση που λέγεται
Έμμεση Coombs.
Εξετάσεις σακχάρου αίματος
Η μέτρηση της γλυκόζης στο αίμα είναι απαραίτητη.Αυξημένα επίπεδα γλυκόζης ίσως αποτελούν ένδειξη ύπαρξης σακχαρώδους διαβήτη της εγκυμοσύνης που χρειάζεται ειδική αγωγή, αντιμετώπιση και συνεχή παρακολούθηση.
Ηλεκτροφόρηση αιμοσφαιρίνης
Με αυτή την εξέταση διαπιστώνεται κατά πόσο το ζευγάρι είναι ετεροζυγώτες (φορείς) της μεσογειακής αναιμίας.
Εάν ο ένας εκ των δύο είναι ετεροζυγώτης της νόσου, το παιδί θα είναι σίγουρα ένα υγιές παιδί με πιθανότητα 25% να είναι και αυτό φορέας της νόσου. Εάν και οι δύο γονείς είναι φορείς υπάρχει 25% πιθανότης το έμβρυο να νοσεί πράγμα που διαπιστώνεται με την λήψη χοριακών λαχνων (CVS) την 11-13 εβδομάδα κυήσεως και αργότερα την 18-19 εβδομάδα με την παρακέντηση του ομφαλίου λώρου και την λήψη εμβρυϊκού αίματος.
Απαραίτητη είναι επίσης η εξέταση για ΕΡΥΘΡΑ, ΤΟΞΟΠΛΑΣΜΑ και ΚΥΤΤΑΡΟΜΕΓΑΛΟΪΟ.
Με αυτές τις εξετάσεις διαπιστώνουμε το κατά πόσο υπάρχει παλαιά ή πρόσφατη μόλυνση απ’ τους αντιστοίχους ιούς και φυσικά το επίπεδο ανοσίας του οργανισμού. Εξετάζουμε συνήθως τα αντισώματα IgG (παλαιά μόλυνση) και IgM (πρόσφατη μόλυνση).
Σε περίπτωση θετικότητας των IgG αντισωμάτων δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.
Σε περίπτωση θετικότητας των IgM αντισωμάτων είναι απαραίτητος ο συνεχής έλεγχος.
Η εξέταση VDRL, για την εξέταση σύφιλης.Η εξέταση για ηπατίτιδα, Β, και C και για την ύπαρξη αντισωμάτων έναντι του ιού του AIDS τύπου I και II εάν είναι σήμερα απολύτως απαραίτητες και επιβεβλημένη.
Επίσης η εξέταση για την μικροβιακή νόσο λιστέρια.Η καλλιέργεια κολπικού και τραχηλικού υγρού επίσης και η εξέταση για ΟΥΡΕΟΠΛΑΣΜΑ ΚΑΙ ΜΥΚΟΠΛΑΣΜΑ θεωρείται επίσης πολύ σημαντική
Τελειώνοντας μια καρδιολογική εξέταση και ένα ΗΛΕΚΤΡΟΚΑΡΔΙΟΓΡΑΦΗΜΑ θεωρούνται απαραίτητα για την εκτίμηση της καλής φυσικής κατάστασης της εγκύου.Εκτός απ’τις βασικές αιματολογικές εξετάσεις είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ να γίνει μια σειρά εξετάσεων που σκοπό έχουν να διαπιστώσουν την καλή ανάπτυξη του εμβρύου και την προγεννητική διάγνωση.
Αυχενική Διαφάνεια
Μεταξύ 11ης και 13ης εβδομάδας γίνεται η μέτρηση της ΑΥΧΕΝΙΚΗΣ ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ, που είναι η μέτρηση μιας μικρής ποσότητας υγρού στον αυχένα του εμβρύου η οποία εξαφανίζεται μετά την 14η εβδομάδα.
Όταν η μέτρηση της αυχενικής διαφάνειας είναι πάνω από 3mm είναι μια ισχυρή ένδειξη για παραπάνω προγεννητικό έλεγχο.Συχνά η μέτρηση της αυχενικής διαφάνειας συνοδεύεται και από την μέτρηση της ορμόνης PAPP-A και της β΄χοριακής.
Α – Τest
Μεταξύ 15-17ης εβδομάδας γίνεται το A-TEST. Είναι ένας συνδυασμός υπερηχογραφικών μετρήσεων του εμβρύου και βιοχημικών εξετάσεων. (Μετρώνται οι Α – Φετοπρωτείνη, η ολική οιστριόλη και η β- χοριακή γοναδοτροπίνη.Ο συνδυασμός αυτών των μετρήσεων σε σχέση με την ηλικία της εγκύου μας δίνει ένα αποτέλεσμα που χαρακτηρίζεται ως θετικό δηλ.(προβλημάτων) όταν η πιθανότητα για χρωματοσωματική ανωμαλία είναι μικρότερη του 1/250.
Σ’ αυτές τις περιπτώσεις είναι απαραίτητη η ΑΜΝΙΟΠΑΡΑΚΕΝΤΗΣΗ.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Το αρνητικό A-TEST δεν καλύπτει απόλυτη ότι το κυοφορούμενο έμβρυο δεν έχει χρωματοσωματική ανωμαλία.
Επίσης το ΘΕΤΙΚΟ A-TEST δεν σημαίνει ότι αναγκαστικά το έμβρυο έχει πρόβλημα.
Β΄ Επιπέδου
Το υπερηχογράφημα β΄επιπέδου (full anatomy scan) είναι ένας ενδελεχής υπερηχογραφικός έλεγχος που γίνεται μεταξύ 20-22 εβδομάδες κύησης και πρέπει να διαρκεί τουλάχιστον 30-40 λεπτά.
Γίνεται ΠΡΟΣΕΚΤΙΚΟΤΑΤΗ ανάλυση των ανατομικών χαρακτηριστικών του εμβρύου.
Διαπιστώνεται εάν υπάρχει οποιαδήποτε βλάβη η δυσμορφία σε κάθε λειτουργικό σύστημα του εμβρύου και φυσικά διαπιστώνεται και το φύλο του παιδιού.
Η εξέταση β΄ επιπέδου για πολλούς θεωρείται ίσως η πιο σημαντική από όλες τις εξετάσεις γιατί μπορεί να ανακαλύψει παθολογικές καταστάσεις που δεν γίνανε γνωστές με τις προηγούμενες εξετάσεις.
Doppler:
Εξέταση DOPPLER (μεταξύ 31-33 εβδομάδων)
Γίνεται με ειδικής υπερηχογραφικής εξέτασης η εκτίμηση της τελικής ανάπτυξης του εμβρύου.
Σ’ αυτήν την εξέταση εκτιμάτε η ροή του αίματος απ’ τον πλακούντα προς το έμβρυο και η ροή των αγγείων της μητέρας προς τον πλακούντα.
Έμβρυα που δεν αναπτύσσονται σωστά όπως σε περιπτώσεις προεκλαμψίας (IUGR) ή σακχαρώδους διαβήτη
ή λόγω πρόωρης ρήξης υμένων χρειάζεται συνεχής παρακολούθηση με DOPPLER.
Βιοφυσικό Προφίλ:
Μεταξύ 35-37η εβδομάδα κυήσεως γίνεται το βιοφυσικό προφίλ του εμβρύου που μας δίδει σημαντικότερες πληροφορίες λίγο πριν την γέννησή του Αποτελείται από την εξέταση NST όπου γίνεται καταγραφή της καρδιακής λειτουργίας του εμβρύου και των συστολών της μήτρας και υπερηχογραφικής εκτίμησης όπου εκτιμώνται
Το αμνιακό υγρό
Ο βαθμός γήρανσης του πλακούντα
Οι αναπνευστικές κινήσεις
Ο μυϊκός τόνος του εμβρύου
Οι αδρές κινήσεις του εμβρύου.
Έχει καθιερωθεί αυτές οι έξι παράμετροι να βαθμολογούνται απ’ το 0 – 2.
Συνολικό άθροισμα μεταξύ 9 – 12 θεωρείται ικανοποιητικό.
Συνολικό άθροισμα κάτω του 7 θεωρείται ένδειξη δυσφορίας του εμβρύου και επομένως πρόκληση τοκετού