Υστεροσκοπικές Επεμβάσεις

Τι είναι η υστεροσκόπηση;
Η υστεροσκόπηση είμαι μία εξέταση που ελέγχουμε (με μεγέθυνση) την κοιλότητα της μήτρας,του ενδοτραχήλου και τα σαλπιγγικά στόμια,προκειμένου να διαγνώσουμε και να θεραπεύσουμε τις αιτίες που προκαλούν ανώμαλες αιμορραγίες του ενδομητρίου.
Η υστεροσκόπηση γίνεται χρησιμοποιώντας ένα υστεροσκόπιο. Το υστεροσκόπιο είναι τηλεσκόπιο διαμέτρου 2,8-10 mm και με γωνίωση 0 ή 30 μοίρες.

Περιβάλλεται από μεταλλικό κάλυμμα, το οποίο επιτρέπει την ροή του μέσου διαστολής της ενδομήτριας κοιλότητας και την εισαγωγή λεπτών ειδικών εργαλείων για επεμβάσεις. Το υστεροσκόπιο συνδέεται με την πηγή ψυχρού φωτισμού με ειδικό καλώδιο οπτικών ινών και μέσω κάμερας με δέκτη (monitor) για την λήψη εικόνας.

Ως μέσο διαστολής στην διαγνωστική υστεροσκόπηση χρησιμοποιείται C02 ή Na Cl 0,9% (φυσιολογικός ορός),ενώ στην επεμβατική υστεροσκόπηση, οπού συνήθως χρησιμοποιείται και ηλεκτροδιαθερμία, χρησιμοποιούνται μη ηλεκτρολυτικά και μη αγώγιμα υγρά, όπως Sorbitol ή Glycine.

Η ασθενής τοποθετείται σε θέση λιθοτομίας και υπό γενική ή τοπική αναισθησία εισάγεται το υστεροσκόπιο διαμέσου του τραχήλου στην ενδομήτρια κοιλότητα.

Τι είναι η διαγνωστική υστεροσκόπηση;
Η διαγνωστική υστεροσκόπηση χρησιμοποιείται για την διάγνωση των προβλημάτων της μήτρας, επίσης χρησιμοποιείται για να επιβεβαιώσει τα αποτελέσματα άλλων εξετάσεων όπως της υστεροσαλπιγγογραφίας. Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί συνδυαστικά και με άλλες μεθόδους όπως την λαπαροσκόπηση για μια ολοκληρωμένη εικόνα μήτρας, ωοθηκών και σαλπίγγων.

Τι είναι η επεμβατική υστεροσκόπηση και πότε εκτελείται;
Επεμβατική Υστεροσκόπηση είναι η διαδικασία που κατά την διάρκεια της διαγνωστική υστεροσκόπησης γίνεται ταυτόχρονα και η χειρουργική θεραπεία του προβλήματος είτε με την χρήση Laser είτε με την χρήση ηλεκτροχειρουργικής.

Πότε και γιατί πρέπει να κάνω υστεροσκόπηση;
Τα συνηθέστερα προβλήματα που αντιμετωπίζονται υστεροσκοπικά είναι η ύπαρξη ενδομητρικών πολυπόδων όπως και η ύπαρξη ινομυωμάτων που προβάλλουνε στο εσωτερικό της ενδομητρικής κοιλότητας (υποβλενογόνια). Επίσης οι Διαταραχές του Κύκλου (μητρορραγίες, αίμα στο μέσον του κύκλου), αντιμετωπίζονται Υστεροσκοπικά.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της υστεροσκόπησης;
Σε σύγκριση με άλλες επεμβάσεις η υστεροσκόπηση έχεις τα ακόλουθα πλεονεκτήματα:
Καθόλου παραμονή στο νοσοκομείο Μικρότερο χρόνο αποκατάστασης και επαναφοράς στους φυσιολογικούς ρυθμούς της καθημερινότητας
Απαιτούνται ελάχιστα έως καθόλου αναλγητικά φάρμακα μετά την επέμβαση αποφυγή υστερεκτομής
Αποφυγή “ανοικτής” εγχείρησης στην κοιλιακή χώρα

Ποια είναι η κατάλληλη χρονική στιγμή για να γίνει η υστεροσκόπηση;
Η καλύτερη χρονική στιγμή για την εξέταση είναι τις πρώτες μέρες μετά το τέλος της περιόδου της ασθενούς αλλά και αργότερα στον κύκλο, αρκεί να είμαστε σίγουροι ότι δεν τίθεται θέμα αρχόμενης κύησης.
Στην περίπτωση της επεμβατικής υστεροσκόπησης δε θα πρέπει να φάτε ή να πιείτε κάτι 8 ώρες πριν από την εξέταση, λόγω της αναισθησίας.
Επίσης, δυο μέρες πριν την επέμβαση χρειάζεται να πάρετε αντιβίωση για προληπτικούς λόγους. Η υστεροσκόπηση διαρκεί 10 με 30 λεπτά, ανάλογα το πόσο εκτεταμένη είναι.

Γίνεται διαδοχικά επισκόπηση του τραχηλικού αυλού, πανοραμική απεικόνιση της ενδομήτριας κοιλότητας, εντοπισμός των σαλπιγγικών στομίων και ενδελεχής εξέταση όλων των παθολογικών εστιών της ενδομήτριας κοιλότητας.