Όγκοι Ωοθηκών Οριακής Καλοήθειας
Στην εικ.1 φαίνεται μία κύστη ωοθήκης μεγέθους 5 εκατοστών.
Φαίνονται καθαρά οι εσωτερικές προσεκβολές του τοιχώματος της κύστεως.
Στα 2 παρακάτω υπερηχογραφήματα φαίνεται η εικόνα που εμφάνιζε γυναίκα 59 ετών που ήρθε για τυχαία εξέταση προληπτικού ελέγχου-check up.
Η προηγούμενη εξέταση της ήταν – πρίν από 4-5 χρόνια – φυσιολογική.
Στην εικ.2 φαίνεται η αυξημένη αγγείωση των προσεκβολών αυτών.
Τα χαρακτηριστικά αυτά καθιστούν την κύστη αυτή ιδιαίτερα ύποπτη κακοηθείας.
Η γυναίκα υπεβλήθη στην αναγκαία χειρουργική επέμβαση.
Στην εικ.3 φαίνεται η κύστη την στιγμή της αφαίρεσης.
Η ταχεία βιοψία έδειξε ότι ο όγκος είχε μία ιδιαίτερη εικόνα που τον κατέτασε στους λεγόμενους όγκους οριακής κακοηθείας.
Ευτυχώς δεν ήταν επιθετικός καρκίνος ωοθήκης.Η εγχείρηση ολοκληρώθηκε χωρίς να εντοπισθεί άλλη μεταστατική εστία.Δεν χρειάστηκε να γίνει συμπληρωματική θεραπεία.
Η γυναίκα σήμερα είναι πολύ καλά στην υγεία της.
Από τους όγκους των ωοθηκών ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι όγκοι οριακής κακοήθειας των ωοθηκών (γνωστοί επίσης και σαν επιθηλιακοί καρκίνοι ωοθηκών χαμηλής δυνητικής κακοήθειας).
Οι όγκοι αυτοί προβληματίζουν διαγνωστικά τους παθολογοανατόμους και θεραπευτικά τους γυναικολόγους προκαλώντας συχνά, λόγω αντικρουόμενων βιβλιογραφικών δεδομένων, σύγχυση ιατρών και ασθενών.
Εμφανίζουν ιστολογικά χαρακτηριστικά κακοήθειας αλλά έχουν κλινικά πολύ καλή πρόγνωση,με συνολική 5-ετή επιβίωση άνω του 80% έναντι του 30% που παρουσιάζουν οι διηθητικοί όγκοι.
Η μέση ηλικία εμφάνισης των είναι τα 40 έτη, 20 χρόνια δηλαδή νωρίτερα από τη μέση ηλικία εμφάνισης του ωοθηκικού καρκίνου και 20 χρόνια αργότερα από τη μέση ηλικία των γυναικών με καλοήθεις επιθηλιακούς όγκου.
Ο καρκίνος των ωοθηκών δεν έχει χαρακτηριστικά συμπτώματα ώστε να υποψιαστεί κάτι η ασθενής. Στα αρχικά στάδια συνήθως αποτελεί τυχαίο εύρημα μιάς γυναικολογικής εξέτασης. Μόνο όταν αυξηθεί σημαντικά το μέγεθος του όγκου προκαλούνται ήπια και άτυπα γαστρεντερικά ενοχλήματα.
Στα προχωρημένα πλέον στάδια λόγω της μεγέθυνσης του όγκου και των ενδοπεριτοναϊκών μεταστάσεων του αλλά και λόγω της ύπαρξης ασκίτη εμφανίζεται μεγάλη διάταση της κοιλίας,ανορεξία και καταβολή δυνάμεων.