Η αδενομύωση εμφανίζεται όταν τμήμα του ενδομήτριου ιστού, του χιτώνα που φυσιολογικά καλύπτει το εσωτερικό της μήτρας, διεισδύει και μεγαλώνει μέσα στο μυϊκό τοίχωμα της μήτρας.

Αυτό συμβαίνει πιο συχνά μετά την μέση αναπαραγωγική ηλικία (μετά τα 30-35 έτη) ιδίως εάν έχει προηγηθεί κάποιος τοκετός.
Η μήτρα μπορεί να διπλασιαστεί ή και να τριπλασιαστεί σε μέγεθος.
Η αιτία της αδενομύωσης παραμένει βασικά άγνωστη.
Θεωρίες ειδικών επιστημόνων σχετικά με μια πιθανή αιτία περιλαμβάνουν:

1η. Ορισμένοι πιστεύουν ότι η αδενομύωση προκαλείται από την άπ΄ευθείας διείσδυση των κυττάρων του ενδομητρίου από την επιφάνεια της μήτρα

2η. Μια άλλη θεωρία προτείνει μια συσχέτιση της παθήσεως με τον τοκετό.Μια φλεγμονή του ενδομητρίου κατά τη διάρκεια της περιόδου μετά τον τοκετό μπορεί να προκαλέσει ένα έλλειμμα στο διαχωριστικό όριο των κυττάρων που καλύπτουν το μήτρα.

3η. Μια πρόσφατη θεωρία προτείνει ότι τα αρχέγονα βλαστικά κύτταρα μπορεί να εισχωρήσουν στους μύες της μήτρας προκαλώντας αδενομύωση.

Ανεξάρτητα από το πώς αναπτύσσεται αδενομύωση,η αύξηση της εξαρτάται από την παρουσία οιστρογόνων στο σώμα μιας γυναίκας.Όταν η παραγωγή των οιστρογόνων μειώνονται κατά την εμμηνόπαυση η αδενομύωση τελικά μετριάζεται…μάθετε περισσότερα για την Αδενομύωση ως γυναικολογική πάθηση

ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ 1η

Την γυναίκα αυτή την εξέτασα για πρώτη φορά σε ηλικία 42 ετών.
Είχε από 3-4 χρόνια έντονες αιμορραγίες και πόνους στην περίοδοενώ επιθυμούσε κάποια στιγμή να μείνει και έγκυος. Το εκπληκτικό ήταν ότι την εποχή που είχαν αρχίσει τα προβλήματα της,είχε διαγνωσθεί ότι είχε μεγάλο ινομύωμα μήτρας  και είχε χειρουργηθεί σε άλλο Νοσοκομείο  όπου βέβαια κατά την διάρκεια της εγχείρησης διαπιστώθηκε το “πρόβλημα” της και η εγχείρηση περατώθηκε !! χωρίς αποτέλεσμα.

Πρίν την εξετάσω είχε επισκεφθεί άλλον γιατρό όπου της είχε συστήσει να κάνει την αιματολογική εξέταση του καρκινικού δείκτη Ca 125 ο οποίος και ήταν πολύ αυξημένος.Της είχε προταθεί να κάνει ξανά εγχείρηση και φυσικά ήταν ιδιαίτερα τρομαγμένη.Όταν την εξέτασα κάνοντας προσεκτικά υπερηχογράφημα, την ενημέρωσα για την αδενομύωση και φυσικά για τις συχνές περιπτώσεις που ο καρκινικός δείκτης είναι ψευδώς θετικός. Δηλαδή ακόμα και εάν είναι πολύ υψηλός δεν σημαίνει κατ΄ανάγκη ότι έχουμε καρκίνο.

Η γυναίκα πείσθηκε, έλαβε την φαρμακευτική αγωγή της και ακολούθησε την πρέπουσα τακτική παρακολούθηση χωρίς προβλήματα.
Σήμερα είναι 49 ετών,η περίοδος της φυσιολογικά σταμάτησε πρίν 2 περίπου χρόνια,δεν έχει πλέον ενοχλήματα και ο Ca 125 είναι πλέον φυσιολογικός.
Δυστυχώς δεν κατάφερε να κάνει ένα παιδί που τόσο επιθυμούσε, αλλά όποτε περιοδικά την εξετάζω διαπιστώνω ότι είναι πλέον ήρεμη και έχει μία ευτυχισμένη ζωή.

ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ 2η

Η γυναίκα αυτή σήμερα 38 ετών παρακολουθείται τακτικά για περισσότερα από 10 χρόνια με τον τυπικό ετήσιο έλεγχο (Pap test, υπερηχογράφημα, κλπ.)

Ενώ τα αποτελέσματα ήταν πάντα φυσιολογικά, άρχισε να παρουσιάζει ισχυρότερους πόνους περιόδου, κράμπες και μεγαλύτερη διάρκεια εμμηνορρυσίας.
Η θεραπευτική της αγωγή είναι συντηρητική, δηλ. κυρίως παυσίπονα.
Ακόμη δεν έχει κάνει παιδιά και η παραίνεση ήταν να μην το καθυστερεί πλέον!

Αδενομύωση