Λαπαροσκοπικές Εγχειρήσεις

Η λαπαροσκόπηση είναι μία μέθοδος με την οποία μπορούμε να παρατηρήσουμε απευθείας τα όργανα στο εσωτερικό της κοιλιάς χωρίς να χρειαστεί να γίνει εγχείρηση. Η λαπαροσκόπηση πραγματοποιείται με τη βοήθεια του λαπαροσκοπίου.

Πρόκειται για ένα λεπτό σωλήνα-μικροσκόπιο,ο οποίος φέρει φως στην άκρη του και συνδέεται με μία οθόνη στην οποία μεταφέρει την εικόνα που παίρνει από το εσωτερικό της κοιλιάς.

Το λαπαροσκόπιο εισέρχεται στην κοιλιά από μία πολύ μικρή τομή που γίνεται στην περιοχή του ομφαλού με γενική νάρκωση.

Έτσι μπορούμε να παρατηρήσουμε τα όργανα της κοιλιάς όπως η μήτρα, οι ωοθήκες, οι σάλπιγγες, το συκώτι,το έντερο και ο σπλήνας. Η λαπαροσκόπηση πραγματοποιείται σε περίπτωση κοιλιακού άλγους άγνωστης αιτιολογίας, στην περίπτωση διαταραχών λειτουργίας των οργάνων του γυναικείου αναπαραγωγικού συστήματος και στη λήψη τμημάτων ιστού για βιοψία. Γενικότερα, είναι χρήσιμη για την περαιτέρω διερεύνηση διαταραχών λειτουργίας των ενδοκοιλιακών οργάνων. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια η μέθοδος αυτή χρησιμοποιείται και θεραπευτικά από τους χειρουργούς.

 

Η λαπαροσκόπηση έχει πλέον αντικαταστήσει πολλές χειρουργικές επεμβάσεις όπως :
– χολοκυστεκτομές
– σκωληκοειδεκτομές
– αφαίρεση
– κύστεων ωοθήκης
– αφαίρεση σαλπίγγων
– ακόμη και αφαίρεση μήτρας.

Οι ασθενείς που υποβάλλονται σε λαπαροσκοπικές επεμβάσεις έχουν το πλεονέκτημα ότι μένουν μικρότερο χρονικό διάστημα στο νοσοκομείο μετά την επέμβαση έχουν μικρότερη τομή και καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.