Αντισυλληπτικά Χάπια

Από την εμπειρία μας από περιπτώσεις γυναικών που ζητούν συμβουλές για μεθόδους αντισύλληψης έχει φανεί ότι κυρίως τα νεαρά κορίτσια καθυστερούν αρκετό χρόνο από την έναρξη της σεξουαλικής τους ζωής μέχρι την χρησιμοποίηση κάποιας αντισυλληπτικής μεθόδου και μάλιστα δυστυχώς έπειτα από την πρώτη τους μη επιθυμητή εγκυμοσύνη που συνήθως οδηγείται  σε έκτρωση.

Έλλειψη σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, άμεσης και προσιτής πληροφόρησης,σύγχρονών μέσων προφυλάξεως από ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη ή από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, αποτελούν συχνό πρόβλημα για τις αναπτυσσόμενες και ακόμη για αρκετές αναπτυγμένες χώρες.

Η σωστή συμβουλή βοηθάει σημαντικά στην επιλογήτης κατάλληλης αντισυλληπτική μεθόδου.Το νεαρό της ηλικίας και η έλλειψη βιο-ιατρικών αιτίων δεν σημαίνουν ότι κάθε νεαρό άτομο μπορεί να χρησιμοποιήσει όλες τις μεθόδους.

Σημαντικοί παράγοντες πρέπει να αναλυθούν και η απόφαση επιλογής να είναι αποτέλεσμα διαλόγου μεταξύ του ενδιαφερόμενου ατόμου ή ζεύγους και του ειδικού.

Κοινωνικοί και πολιτισμικοί παράγοντες,έξεις,τρόπος ζωής,αριθμός σεξουαλικών συντρόφων και ιατρικό ιστορικό θα πρέπει να αναλυθούν στην συζήτηση.

Η συμβουλευτική πρέπει, επίσης, να περιλαμβάνει πληροφορίες για την σεξουαλικότητα, τις ιδιαιτερότητες του ζεύγους, ως και τις δυσκολίες επικοινωνίας ή σεξουαλικής απειρίας.

Μηχανικές μέθοδοι
Ανδρικά και γυναικεία προφυλακτικά, κολπικά διαφράγματα, τραχηλικά πώματα, σπερματοκτόνα. Τα περισσότερο διαδεδομένα είναι τα «ανδρικά προφυλακτικά » και θεωρούνται ως πλέον κατάλληλα αντισυλληπτικά για τα νεαρά άτομα. Δεν έχουν επιπτώσεις. Χρειάζεται συμβουλευτική για την σωστή χρήση τους. Προφυλάσσουν και από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (Σ.Μ.Ν.)

Τα ορμονικά χάπια
Χρειάζεται συμβουλευτική για την επιλογή και σωστή λήψη του χαπιού, από την οποία εξαρτάται η υψηλή αντισυλληπτική τους αποτελεσματικότητα. Δεν προφυλάσσουν από τα Σ.Μ.Ν.Σε άτομα υψηλού κινδύνου να προτείνεται η σύγχρονή χρήση του προφυλακτικού.
Είναι η απλούστερη και η ασφαλέστερη αντισυλληπτική μέθοδος και προτείνεται κυρίως σε νεαρές γυναίκες που επιθυμούν μία σίγουρη μακρόχρονη αντισύλληψη. Αντενδείξεις χορήγησης για το “χάπι” αποτελούν οι παρακάτω περιπτώσεις:

1.Καπνίστριες άνω των 35 ετών.
2.Προηγούμενο ιστορικό θρομβοφλεβίτιδος ή θρομβοεμβολικής νόσου.
3.Νόσος στεφανιαίων αρτηριών ή αγγείων του εγκεφάλου.
4.Βαλβιδική καρδιακή νόσος.
5.Κακοήθης νόσος του μαστού.
6.Καλοήθεις ή κακοήθεις όγκοι του ήπατος.
7.Ηπατική νόσος.
8.Διαβήτης με αγγειακές επιπλοκές και υπέρταση.
9.Υπέρταση μέτρια ή υψηλή αρτηριακή πίεση (>160 / 100).
Τα νέας λεγόμενης γενιάς αντισυλληπτικά χάπια περιέχουν χαμηλότερες ποσότητες ορμονικών ουσιών με στόχο την μείωση των τυχόν παρενεργειών. Τα συνηθέστερα εμπορικά σκευάσματα που κυκλοφορούν στην Ελλάδα είναι τα: Mercilon, Laurina, Yasmin, Meliane, Gynera, Trigynera, Harmonette, Minulet, Triminulet, κ.ά.

Ενέσιμα και Εμφυτεύματα
Είναι διαδεδομένα σε σημαντική μερίδα νεαρών ατόμων κυρίως στο εξωτερικό ( όχι στην Ελλάδα ). Πρόκειται για ορμονική αντισύλληψη υψηλής αποτελεσματικότητας, χωρίς να προφυλάσσουν από τα Σ.Μ.Ν .Ως τέτοια χρησιμοποιούνται (Progynondepot- οξεική μεδροξυπρογεστερόνη ) χορηγείται σε ένεση κάθε 3 μήνες.NET– EN (ενανθική νορεθιστερόνη ) χορηγείται σε ένεση κάθε 2 μήνες. Norplant( εμφύτευμα που περιέχει μόνο ωχρινοποιητικά )είναι δραστικό για 5 χρόνια και απαιτεί μικρή χειρουργική επέμβαση τόσο για την εισαγωγή του κάτω από το δέρμα,όσο και για την αφαίρεση του.
Οι ανωμαλίες περιόδου είναι συχνή παρενέργεια ως και η καθυστέρηση επαναφοράς της γονιμότητας. Θεωρητικά,η χρόνια χρήση του DMPA,επηρεάζει αρνητικά την οστική πυκνότητα με πιθανότητα οστεοπόρωσης στα ώριμα χρόνια.

Φυσικές μέθοδοι
Μέθοδος ρυθμού (αποχή από τις γόνιμες μέρες) και διακοπή της συνουσίας (αποτράβηγμα του ανδρός). Συνήθως χαμηλής αποτελεσματικότητας.
Απαιτούν υψηλή κινητικότητα και αυτοέλεγχο. Ιδιότητες όχι τόσο εύκολες για νεαρά άτομα. Δεν προφυλάσσουν από ΣΜΝ.

Αντισύλληψη εκτάκτου ανάγκης (morning-afterpill)
Για κορίτσια με σποραδικές ή απρογραμμάτιστες,απροφύλακτες σεξουαλικές επαφές, ή μετά από βιασμό ή μετά από ρήξη του προφυλακτικού.
Χορηγούνται 2–4 χάπια συγχρόνως που περιέχουν υψηλή συνολική δόση ορμονικού περιεχομένου (100 mg αιθινυλικής οιστραδιόλης και 500mg λεβονοργεστρέλης) τις πρώτες 12 –72 ώρες μετά την συνουσία και επανάληψη της δόσεως μετά από 12 ώρες. Η αποτελεσματικότητα αυξάνει όταν τα χάπια ληφθούν από το πρώτο 12ωρο. Στην Ελλάδα κυκλοφορούν τα εμπορικά σκευάσματα Postinor και NorLevo