Διαγνωστική Λαπαροσκόπηση

Η λέξη Λαπαροσκόπηση είναι Ελληνική και ετυμολογικά σημαίνει επισκόπηση των οργάνων της κοιλιακής χώρας. Η μέθοδος εφαρμόσθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα και τα τελευταία χρόνια με την ανάπτυξη της τεχνολογίας,εξελίχθηκε από απλή διαγνωστική μέθοδο, σε μία επεμβατική τεχνική.

Πως γίνεται η Λαπαροσκόπηση;

Στην επιφάνεια της κοιλιάς, γίνονται 3 ή 4 μικρές τρύπες 5-10 χιλ. από όπου εισάγονται ειδικά λαπαροσκοπικά εργαλεία. Με ειδικές βιντεοκάμερες και μόνιτορ υψηλής ανάλυσης,βλέπουμε τα όργανα της κοιλιάς με μεγέθυνση 8-10 φορές, πράγμα,που μας επιτρέπει να κάνουμε πολύ λεπτούς χειρουργικούς χειρισμούς.

 

 

Ποιες επεμβάσεις γίνονται Λαπαροσκοπικά;

Σήμερα η λαπαροσκόπηση έχει αντικαταστήσει σε ένα μεγάλο ποσοστό,την κλασσική λαπαροτομία με το νυστέρι. Τα λαπαροσκοπικά χειρουργεία διακρίνονται σε:

Μικρές επεμβάσεις
Διαγνωστική λαπαροσκόπηση
Λύση λεπτών συμφύσεων σε περιπτώσεις υπογονιμότητας

Μεσαίες επεμβάσεις
Εξωμήτριος κύηση
Κύστη ωοθήκης
Υδροσάλπιγγα
Διάνοιξη σαλπίγγων
Περιτοναϊκή ενδομητρίωση

Βαριές επεμβάσεις
Ινομυώματα
Λύσις εκτεταμένων συμφύσεων
Ολική Υστερεκτομή
Επεμβάσεις ουρογυναικολογίας
Οπισθοπεριτοναϊκή ενδομητρίωση
Ογκολογικές επεμβάσεις

Πλεονεκτήματα

Μικρότερο τραύμα στην κοιλιά
Λιγότερος μετεγχειρητικός πόνος
Μικρότερη αιμορραγία
Λιγότερες μετεγχειρητικές συμφύσεις
Διατήρηση γονιμότητας σε άτοκες γυναίκες
Μικρότερη νοσηλεία (1 ημέρα)
Γρήγορη ανάρρωση
Καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα

Αντενδείξεις Λαπαροσκόπησης

Σχετικές : Έχουν να κάνουν κυρίως με την εμπειρία και την χειρουργική δεινότητα,οπότε ο κάθε χειρουργός πρέπει να βάζει μόνος του τα όρια του.Καταστάσεις όπως μεγάλα και πολλαπλά ινομυώματα, μεγάλες μήτρες, προηγηθείσες επεμβάσεις, αποτελούν σχετικές αντενδείξεις.

Απόλυτες : Τεράστιες μάζες που καταλαμβάνουν όλη την κοιλιακή χώρα και γενικευμένος καρκίνος αποτελούν αντένδειξη για λαπαροσκόπηση, λόγω του εξαιρετικά μικρού χώρου που απομένει για να χειρουργήσουμε.

Τύπος Αναισθησίας
Στην λαπαροσκόπηση γεμίζουμε την κοιλιά με διοξείδιο του άνθρακα για να δημιουργήσουμε τον κατάλληλο χώρο για την επέμβαση μας.Αυτή η πίεση δυσκολεύει την αναπνοή η οποία πρέπει να υποστηρίζεται με μηχανήματα. Αυτό επιτυγχάνεται με γενική αναισθησία και πλήρη χαλάρωση των μυών του σώματος.

Ασφάλεια της Μεθόδου
Τα τελευταία 20 χρόνια έχουν γίνει εκατομμύρια λαπαροσκοπικές επεμβάσεις σε όλο τον κόσμο, πράγμα που αποδεικνύει και την ασφάλεια της μεθόδου. Η ανάπτυξη της τεχνολογίας , η εξέλιξη της αναισθησιολογίας,τα καινούρια φάρμακα και η καθημερινά συσσωρευόμενη εμπειρία, κάνει την λαπαροσκόπηση όλο και πιο ασφαλή και έχει αποδείξει ότι οι κίνδυνοι και οι επιπλοκές,πολλές φορές είναι μικρότεροι σε σύγκριση με την ανοικτή χειρουργική.