Κλιμακτήριος - Εμμηνόπαυση
Θεραπεία Υποκατάστασης
Φροντίστε τον οργανισμό σας όσο καλύτερα μπορείτε και χαρείτε αυτή τη φάση της ζωής που έχει μια ανεκτίμητη μοναδικότηταΗ κλιμακτήριος είναι μέρος της φυσιολογικής ζωής μιας γυναίκας, όπως είναι και η εφηβεία.
Κατά το παρελθόν, η «αλλαγή» αναφερόταν μόνο σε χαμηλούς τόνους και η έλλειψη πληροφόρησης οδηγούσε τις γυναίκες σε μια αντιμετώπιση αυτού του μεταβατικού σταδίου της ζωής με άγχος και συχνά, με φόβο. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες μεγαλύτερων γυναικών,τα χρόνια της κλιμακτηρίου ήταν μια άσχημη περίοδος, στην οποία η γυναίκα, μαζί με τα έμμηνα,έχανε και την θηλυκότητα της και αναπόφευκτα, περνούσε ψυχολογικές δυσκολίες, που έφταναν ως την υστερία και την κατάθλιψη.
Στην πραγματικότητα,παρ’όλο που η εμμηνόπαυση φέρνει πολλές αλλαγές σωματικές και ψυχικές δεν είναι το τέλος για τίποτα άλλο,εκτός από τη δυνατότητα ν’αποκτήσει μια γυναίκα παιδί.
Μ’αυτή την «αλλαγή της ζωής» οι γυναίκες μπορούν να έχουν τουλάχιστον τρεις ή και περισσότερες δεκαετίες μπροστά τους, κατά τις οποίες θα είναι απαλλαγμένες από τα προβλήματα που σχετίζονται με τον κύκλο.Πολλές γυναίκες διαπιστώνουν ότι, διαθέτοντας περισσότερο ελεύθερο χρόνο και ενεργητικότητα για τα ενδιαφέροντας τους (αφού τα παιδιά τους πια έχουν ενηλικιωθεί) αποκτούν μια καινούργια αυτοπεποίθηση και σιγουριά.
Μια γυναίκα που πλησιάζει στην εμμηνόπαυση γνωρίζοντας τι συμβαίνει στο σώμα της, αντιμετωπίζει ευκολότερα όποιο πρόβλημα τυχόν της παρουσιαστεί,από μια άλλη γυναίκα,η οποία ασχολείται γεμάτη αγωνία με το παραμικρό φανταστικό ή πραγματικό σύμπτωμα,που θα πληροφορηθεί από το περιβάλλον της.
Τι είναι η εμμηνόπαυση ;
Ο όρος εμμηνόπαυση σημαίνει την μόνιμη παύση της περιόδου. Καθώς ο κύκλος αναπαραγωγής της γυναίκας κλείνει,οι ωοθήκες της σταματούν να παράγουν ένα τακτικό μηνιαίο ωάριο έτοιμο για γονιμοποίηση και ταυτόχρονα,μειώνεται η παραγωγή των ορμονών οιστρογόνων και προγεστερόνης.
Σε ποια ηλικία εμφανίζεται ;
Η μέση ηλικία για την εμμηνόπαυση είναι περίπου τα πενήντα,αλλά ποικίλλει για κάθε γυναίκα,η οποία έχει τον δικό της ρυθμό ανάπτυξης στον αναπαραγωγικό κύκλο.Όπως μερικά κορίτσια παρουσιάζουν πλήρη ανάπτυξη στα δεκατρία τους χρόνια κι άλλα πολύ αργότερα ή και νωρίτερα έτσι και μερικές γυναίκες ολοκληρώνουν την διαδικασία αυτής της οργανικής αλλαγής μέσα σ’ένα χρόνο ενώ άλλες χρειάζονται πέντε χρόνια ή και περισσότερο.
Πως θα καταλάβω ότι πλησιάζει η κλιμακτήριος ;
Οι πιο πολλές γυναίκες καταλαβαίνουν ότι πλησιάζει η κλιμακτήριος όταν η περίοδος τους γίνεται ακατάστατη. Η έμμηνη ρύση γίνεται λιγότερη, με μακρύτερα διαστήματα ανάμεσα στις περιόδους, και μερικές φορές, μπορεί να μην εμφανίζεται καθόλου επί μήνες.
Ωστόσο,σε μερικές περιπτώσεις,η περίοδος σταματά χωρίς καμιά προειδοποίηση.
Που οφείλεται αυτό ;
Οφείλεται στην ορμονική αυξομείωση, στην πιθανή ξαφνική πτώση των επιπέδων των οιστρογόνων. Ωστόσο, το σώμα έχει τους δικούς του μηχανισμούς αναπλήρωσης των ορμονών,οι οποίες δεν παράγονται πια από τις ωοθήκες.Τα επινεφρίδια παράγουν ένα υποκατάστατο που λέγεται ανδροστενδιόνη και το οποίο μπορεί να μετασχηματιστεί,με χημικές αλλαγές σε οιστρογόνα.Τα οιστρογόνα που αποδίδονται κατ’αυτό τον τρόπο σε μερικές γυναίκες είναι ικανά να εμποδίσουν την εμφάνιση οποιουδήποτε δυσάρεστου συμπτώματος.
Η παύση της περιόδου είναι το μοναδικό σύμπτωμα της κλιμακτηρίου ;
Δεν μπορούμε να ισχυριστούμε κατηγορηματικά ότι το μόνο σύμπτωμα που παρουσιάζουν όλες οι γυναίκες κατά την εμμηνόπαυση είναι η παύση της περιόδου. Γύρω στο 50% των γυναικών έχουν από λίγα έως και κανένα σύμπτωμα. Πιθανόν,η περίοδος τους ν’αρχίσει να αραιώνει και η σεξουαλικής τους ανταπόκριση να διαφοροποιείται,μερικές φορές,αλλά,συνολικά η ζωή τους μένει ανεπηρέαστη από τις αλλαγές που συντελούνται στο σώμα τους.
Γύρω στο 30% των γυναικών παρουσιάζουν κάποιο πρόβλημα που χρειάζεται να διαγνωσθεί και να θεραπευθεί, με ορμονική ή διατροφική αντιμετώπιση ή ακόμη και με την απλή ανάπαυση.Μόνο ένα 20% των γυναικών παρουσιάζει σοβαρά συμπτώματα εμμηνόπαυσης,που απαιτούν πιο προσεκτικό χειρισμό και θεραπεία.
Ποιες γυναίκες έχουν λιγότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν προβλήματα κατά την κλιμακτήριο ;
Οι γυναίκες εκείνες των οποίων η περίοδος από την αρχή ήταν τακτική,εκείνες των οποίων η περίοδος άρχισε αργά,εκείνες που δεν έμειναν ποτέ έγκυοι ή εκείνες που είχαν την τελευταίατους εγκυμοσύνη στα 40 και τέλος οι μορφωμένες και με υψηλά εισοδήματα γυναίκες.
Ποιες είναι οι συνέπειες της εμμηνόπαυσης ;
Οι συνέπειες της εμμηνόπαυσης μπορούν να χωριστούν στις ακόλουθες τρεις ομάδες :
Αγγειοκινητικές συνέπειες
Είναι αυτές που οφείλονται σε απρόβλεπτη αντίδραση των αιμοφόρων αγγείων και συμπεριλαμβάνουν εξάψεις και νυχτερινή εφίδρωση.
Τα χαμηλά επίπεδα οιστρογόνου είναι πιθανόν το αίτιο που απορυθμίζει το αυτορυθμιστικό σύστημα του σώματος,έτσι ώστε τα νεύρα παρουσιάζουν υπερβολικές αντιδράσεις στις αλλαγές που συντελούνται, προκαλώντας τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων.
Μεταβολικές συνέπειες
Οι συνέπειες των αλλαγών σε ιστούς και όργανα, όπως το δέρμα,τα γεννητικά όργανα και τα οστά. Η ορμονική απώλεια μπορεί να προκαλέσει λέπτυνση και ξηρότητα του δέματος και λόγω της συνέπειας που έχει αυτό στα κολπικά τοιχώματα, η συνουσία γίνεται δυσάρεστη τα οστά χάνουν σταδιακά το ασβέστιο και την πρωτεΐνη κάτι που τα κάνει πιο επιρρεπή σε κατάγματα (αυτό γίνεται πιο εμφανές σε γυναίκες που δεν είναι ιδιαίτερα δραστήριες).
Οι πυελικοί μύες μπορεί να αποδυναμωθούν και τα όργανα που στηρίζουν να πέσουν προς τα κάτω, προκαλώντας προβλήματα, όπως η ακράτεια.
Ψυχολογικές συνέπειες
Η μεγάλη γκάμα των συνεπειών, όπως η αϋπνίες,η κατάθλιψη,οι πονοκέφαλοι και η έλλειψη του ενδιαφέροντος για σεξ, οι οποίες μπορεί να χαρακτηρίζουν εν μέρει ή και καθ’ολοκληρία τις αλλαγές της εμμηνόπαυσης, ίσως να οφείλονται και σε πιέσεις που δέχεται η γυναίκα από τον τρόπο ζωής της ή την οικογενειακή της κατάσταση.
Οι μύθοι της μεγάλης αλλαγής
Ίσως βοηθήσει να αναφέρουμε τις πλάνες,που μπορεί να έχουν διαδοθεί από γυναίκα σε γυναίκα και να έχουν γίνει μέρος της όλης υπόθεσης της εμμηνόπαυσης. Οι ορμονικές αλλαγές δεν ευθύνονται για την εμφάνιση των άσπρων μαλλιών ή για την εξασθένιση της ακοής και της όρασης.Μια γυναίκα μπορεί να διαπιστώσει μερικές αλλαγές στις σωματικές της αναλογίες – αύξηση της περιφέρειας της μέσης και των ώμων
– μείωση του μεγέθους του στήθους αλλά δεδομένου ότι δεν καταναλώνει περισσότερη τροφή απ’όση χρειάζεται το σώμα της,δεν πρέπει κανονικά να πάρει βάρος.
Δεν υπάρχει ψυχολογικός λόγος να χάσει η γυναίκα την επιθυμία της για σεξ. Προσωρινά προβλήματα μπορούν να αποκατασταθούν.Η άποψη ότι η γυναίκα στην εμμηνόπαυση τρέχει συνέχεια στους γιατρούς για το ένα ή το άλλο πρόβλημα είναι επίσης μύθος. Μελέτες έχουν δείξει ότι γυναίκες κάτω των 45 και άνω των 65 συμβουλεύονται το γιατρό τους πολύ πιο συχνά από τις γυναίκες μεταξύ 45 και 65 χρόνων.Ωστόσο, καλό είναι κάθε γυναίκα,
που ανησυχεί για την υγεία της, να συμβουλεύεται τον γιατρό της.
Ποτέ μην σκέφτεστε ότι «κάνετε μεγάλη φασαρία, πολύ κακό για το τίποτα», ή ότι κινδυνεύετε να σας κατατάξουν σαν προβληματική,λόγω κλιμακτηρίου.Η έγκαιρη διάγνωση μιας πιθανής σοβαρής ασθένειας σημαίνει συνήθως και την αποτελεσματική της θεραπεία και ίσως σας σώσει ακόμα και τη ζωή !
Υπάρχει κάποια θεραπεία αποκατάστασης των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης;
Υπάρχει η λεγόμενη θεραπεία ορμονικής αποκατάστασης (HRT). Είναι ένα θέμα που έχει προκαλέσει πολλές συζητήσεις.
Υπάρχουν διαφωνίες για το αν είναι ή όχι σωστή η χρήση της, για τον τύπο των γυναικών τις οποίες μπορεί να βοηθήσει και για τον χρόνο κατά τον οποίο εφαρμόζεται.
Μερικοί γιατροί είναι αντίθετοι στην επέμβαση στα επίπεδα των ορμονών και πιστεύουν ότι οι κίνδυνοι είναι περισσότεροι από τη βοήθεια που προσφέρει μια τέτοια θεραπεία. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν γιατροί που πιστεύουν ότι οι γυναίκες ωφελούνται από τη χρόνια λήψη ορμονών.
Η πιο γενική άποψη είναι ότι η θεραπεία ίσως να χρειάζεται για μερικά χρόνια,καθώς το σώμα της γυναίκας αγωνίζεται να προσαρμοστεί στην ξαφνική πτώση των επιπέδων του οιστρογόνου.
Η χρήση ορμονών (δηλαδή οιστρογόνων – προγεστερόνη)ενδείκνυται σε περιπτώσεις κατά τις οποίες οι γυναίκες υποφέρουν πολύ από αγγειοκινητικάκαι κολπικά συμπτώματα. Η αποτελεσματικότητά της σε άλλα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης είναι αμφισβητούμενη.
Παρόλο που οι γιατροί την θεωρούν αποτελεσματική στην αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης, φαίνεται ότι η θεραπεία απαιτείται να εφαρμόζεται επ’άπειρον αμέσως μόλις διακοπεί, η αποδυνάμωση των οστών συνεχίζεται και πολλοί γιατροί φοβούνται ότι επιδεινώνεται επιπλέον.
– Κατάθλιψη
– πονοκέφαλοι
– αϋπνία
– άγχος
μειώνονται, πολλές φορές,όταν η γυναίκα αρχίσει θεραπεία ορμονικής αποκατάστασης,αλλά αυτό ίσως οφείλεται σε ψυχολογικό λόγο,επειδή ακολουθούν μια θεραπεία που πιστεύουν ότι θα λύσει το πρόβλημά τους.
Τα τελευταία χρόνια μια επαναστατική μέθοδος ,που εφαρμόζουν και εδώ, με βιταμίνες και ιχνοστοιχεία και με ελάχιστη ορμονική βοήθεια,έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα στις γυναίκες από 45 – 60 ετών.
! Μια καινούργια αρχή !
Πολλές γυναίκες περνούν την περισσότερη ζωή τους φροντίζοντας να ικανοποιούν τις ανάγκες της οικογένειας και του σπιτιού και «ξεχνούν»τα προσωπικά τους ενδιαφέροντα και επιθυμίες.Τώρα είναι ευκαιρία να ακολουθήσετε ό,τι νομίζεται πιο σωστό για τον εαυτό σας.
Είτε θέλετε ένα μέλλον μοναχικό είτε με σύντροφο,το αν θα είναι ευχάριστα τα χρόνια που απλώνονται μπροστά σας, εξαρτάται από την προσπάθεια και τις πρωτοβουλίες που θα πάρετε για να αλλάξετε τη ζωή σας.
Το δεύτερο μισό της μπορεί να αποδειχθεί το ίδιο ενδιαφέρον και ικανοποιητικό με το πρώτο – και ίσως ακόμα πιο ευτυχισμένο.