Κολποσκόπηση

Πότε μια γυναίκα χρειάζεται κολποσκόπηση ;
Μια γυναίκα χρειάζεται κολποσκόπηση, όταν το Τεστ Παπ δείχνει αλλοιώσεις στα κύτταρα του τραχήλου της μήτρας (αλλοιώσεις HPV, χαμηλού ή υψηλού βαθμού αλλοιώσεις κ.α.). Μία στις 10 γυναίκες θα έχει Παπ Τεστ που δεν είναι φυσιολογικό. Αυτές οι γυναίκες μπορεί να ωφεληθούν από την κολποσκόπηση, η οποία θα εντοπίσει την έκταση των αλλοιωμένων κυττάρων στον τράχηλο.

Πότε μια γυναίκα ΔΕΝ χρειάζεται κολποσκόπηση ;
Η κολποσκόπηση δεν βοηθάει,αν η γυναίκα έχει φυσιολογικό Τεστ Παπ. Αντίθετα, μάλιστα, μπορεί να προκαλέσει σύγχυση στον γιατρό και στη γυναίκα, αν δείξει κάποιες ύποπτες περιοχές στον τράχηλο ! Συνεπώς, γυναίκες με κάποια πάθηση του τραχήλου που είναι εμφανής στο γυμνό μάτι (πολύποδες, τραχηλίτιδα κ.α.) και φυσιολογικό Τεστ Παπ δεν χρειάζονται κολποσκόπηση.

Τι είναι η κολποσκόπηση ;
Είναι μια απλή εξέταση που γίνεται στο ιατρείο. Με τη βοήθεια μεγεθυντικών φακών,ο γιατρός βάφει τον τράχηλο της μήτρας και αναζητά περιοχές που ευθύνονται για τα αλλοιωμένα κύτταρα που έχουν εντοπιστεί στο Τεστ Παπ. Αν υπάρχουν εμφανώς τέτοιες περιοχές,ο γιατρός μπορεί να προχωρήσει σε μικρές βιοψίες,ώστε να επιβεβαιώσει την έκταση της βλάβης.Οι βιοψίες αυτές δεν πονάνε ή στη χειρότερη περίπτωση η γυναίκα νιώθει ένα μικρό τσίμπημα.Ανάλογα με την έκταση της βλάβης,μπορεί να χρειαστεί απλή παρακολούθηση ή θεραπεία που συνήθως γίνεται στο νοσοκομείο.

Το τελευταίο Τεστ Παπ που έκανα δείχνει τον ιό HPV, ενώ τα προηγούμενα ήταν πάντα φυσιολογικά. Χρειάζομαι κολποσκόπηση ;
Οι αλλοιώσεις από τον HPV στο Τεστ Παπ ανήκουν στις ελαφρού τύπου αλλοιώσεις του τραχήλου. Ο γιατρός μπορεί να αποφασίσει να προχωρήσει κατευθείαν σε κολποσκόπηση ή να επαναλάβει το Τεστ Παπ σε μερικούς μήνες.

Το τελευταίο Τεστ Παπ που έκανα δείχνει εικόνα τραχηλίτιδας μόνο. Χρειάζομαι κολποσκόπηση;
Γενικά, η τραχηλίτιδα στο αποτέλεσμα του Τεστ Παπ δεν απαιτεί άμεσα κολποσκόπηση.

Γιατί η κολποσκόπηση πρέπει να γίνεται από γιατρό που είναι πιστοποιημένος ;
Η κολποσκόπηση δεν είναι βασική εξέταση που μαθαίνει ο γυναικολόγος κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής του.
Υπάρχουν πολλά «λεπτά» σημεία που μπορεί να κάνουν τη διαφορά.Η έκταση και η σοβαρότητα της βλάβης εκτιμώνται από τον γιατρό,ο οποίος πρέπει να έχει την εμπειρία αρκετών περιστατικών.

Έχει ιδιαίτερη σημασία να ληφθούν βιοψίες από τα ενδεδειγμένα σημεία και όχι από περιοχές που μπορεί να είναι υγιείς (κάτι τέτοιο θα δώσει λανθασμένα καθησυχαστικά αποτελέσματα). Επιπλέον, χρειάζεται εμπειρία, ώστε ο γιατρός να συνεκτιμήσει το Παπ Τεστ, την εικόνα της κολποσκόπησης και το αποτέλεσμα της βιοψίας. Ένα συχνό πρόβλημα είναι ο γιατρός να προβαίνει σε θεραπεία,όταν οι βλάβες στον τράχηλο δεν είναι αξιόλογες.
Είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς ότι, ενώ οι ίδιες οι βλάβες δεν προκαλούν γενικά προβλήματα γονιμότητας ή στην εγκυμοσύνη,κάποιες θεραπείες μπορεί να έχουν τέτοιες επιπτώσεις.

Οι γιατροί που πραγματικά ενδιαφέρονται να παρέχουν υψηλού επιπέδου υπηρεσίες μπορούν να αποκτήσουν πιστοποίηση στην κολποσκόπηση μέσα από διαδικασία έγκυρων εξετάσεων που διοργανώνουν οι Επιστημονικές Εταιρείες Παθολογίας Τραχήλου στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.
Τέτοιου τύπου πιστοποίηση εξασφαλίζει στη γυναίκα ότι ο γιατρός γνωρίζει το αντικείμενο της κολποσκόπησης και μπορεί να αντιμετωπίσει με αξιοπιστία το πρόβλημά της.

Πώς μπορώ να καταλάβω αν ένας γυναικολόγος γνωρίζει το αντικείμενο της κολποσκόπησης ;

Οι γιατροί που είναι πιστοποιημένοι στην κολποσκόπηση (στην Ελλάδα ή το εξωτερικό) ενδιαφέρονται να το διαφημίσουν,ώστε να διαβεβαιώσουν τις γυναίκες ότι βρίσκονται σε καλά χέρια. Οι Επιστημονικές Εταιρείες κάθε χώρας συνηθίζουν να αναρτούν τα ονόματα των πιστοποιημένων γιατρών στην επίσημη ιστοσελίδα τους.

Επίσης, οι πιστοποιημένοι γιατροί είναι πιο πιθανό, αφού σας κάνουν κολποσκόπηση,να σας δώσουν αναλυτική έκθεση των ευρημάτων τους. Αυτή η έκθεση πρέπει να περιλαμβάνει τον λόγο που αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κολποσκόπηση τα ευρήματά τους (συμπεριλαμβανομένου σχεδιαγράμματος του τραχήλου και φωτογραφιών)και το πλάνο δράσης (επανέλεγχος, βιοψία, θεραπεία κ.λπ.).
Επιπλέον, θα υπογράφουν την έκθεση κολποσκόπησης, με το όνομά τους να είναι ευδιάκριτο και ευανάγνωστο (όπως άλλωστε πρέπει να κάνει κάθε γιατρός που γράφει μια ιατρική έκθεση !).

Επειδή οι περισσότερες γυναίκες με ελαφρού βαθμού αλλοιώσεις στο Τεστ Παπ ενδείκνυται να παρακολουθούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα (έως και 2-3 χρόνια),η ακριβής καταγραφή των ευρημάτων της κολποσκόπησης είναι επιτακτική, ώστε ο γιατρός αλλά και η γυναίκα να έχουν τη δυνατότητα σύγκρισης μεταξύ διαδοχικών εξετάσεων.
Να είστε σίγουρες ότι ο γυναικολόγος που σας δίνει αναλυτική έκθεση κολποσκόπησης κρατά αντίστοιχα οργανωμένο αρχείο με την περίπτωσή σας και σε τελική ανάλυση, αντιμετωπίζει με σοβαρότητα και υπευθυνότητα το πρόβλημά σας.