Μαστογραφία

Οι γυναίκες οι οποίες δεν έχουν ποτέ υποβληθεί σε μαστογραφία είναι πολύ πιθανότερο να καταλήξουν από τη νόσο σε σύγκριση με τις γυναίκες που υποβάλλονται τακτικά στην εξέταση, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση αμερικανών επιστημόνων.
Οι επιστήμονες ανακοίνωσαν ότι το 75% των γυναικών,οι οποίες συμμετείχαν στην έρευνα,αλλά στη συνέχεια κατέληξαν από καρκίνο του μαστού, δεν είχαν κάνει ποτέ μαστογραφία ή διαγνώστηκαν με καρκίνο αμέσως μετά την πρώτη μαστογραφία.
Μόνο το 25% των γυναικών που συμμετείχαν στην έρευνα και κατέληξαν από καρκίνο του μαστού είχαν υποβληθεί σε περισσότερες από μία μαστογραφίες.
«Η πιο αποτελεσματική μέθοδος για να αποφύγουν οι γυναίκες τον θάνατο από καρκίνο του μαστού είναι να υποβάλλονται τακτικά σε μαστογραφίες»,εξηγεί ο δρ Μπλέικ Κάντι του Νοσοκομείου για τον Καρκίνο του Μαστού του Κέμπριτζ και της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ στη Μασαχουσέτη.

«Όσες υποβάλλονται σε μαστογραφία έχουν μόνο 4,7% ποσοστό θνησιμότητας. Οι γυναίκες που δεν το κάνουν έχουν 56%»,πρόσθεσε ο Κάντι, ο οποίος θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα της έρευνάς σε συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας.

Η μαστογραφία είναι μία ακτινογραφία του μαστού που μπορεί να εντοπίσει τους όγκους πριν αναπτυχθούν αρκετά ώστε να γίνονται ορατοί και πιθανόν προτού κάνουν μετάσταση.

Ο Κάντι και οι συνεργάτες του εξέτασαν 6.997 ασθενείς με καρκίνο του μαστού από τη Μασαχουσέτη, κάποιες από τις οποίες υποβάλλονταν τακτικά σε μαστογραφία και κάποιες όχι, κατά το διάστημα 1990 – 1999.

Οι ασθενείς στη συνέχεια παρακολουθήθηκαν μέχρι το 2007. Μετά από 12,5 χρόνια παρακολούθησης 461 από τις γυναίκες που συμμετείχαν στην έρευνα,
πέθαναν από καρκίνο του μαστού.Σχεδόν το 75% από αυτές δεν έκαναν τακτικά μαστογραφία.

Αναφορικά με την αξία της μαστογραφίας οι απόψεις διίστανται: οι περισσότεροι γιατροί και πολλές κυβερνήσεις συνιστούν οι γυναίκες να κάνουν τακτικά μαστογραφία,αλλά ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι η μαστογραφία έχει περιθώριο σφάλματος με αποτέλεσμα μια γυναίκα να μην έχει όγκο, αλλά να υποβληθεί σε περισσότερες εξετάσεις ενδεχομένως και σε βιοψία.