Υστερεκτομή

Η υστερεκτομή – η αφαίρεση της μήτρας – είναι ένας τρόπος να αντιμετωπιστούν προβλήματα που αφορούν τη μήτρα. Πολλές καταστάσεις μπορούν να αντινετωπισθούν με την υστερεκτομή.Επειδή είναι μεγάλη επέμβαση, ο γιατρός μπορεί να προτείνει άλλες μεθόδους θεραπείας αρχικά.
Για καταστάσεις που δεν έχουν ανταποκριθεί σε άλλες θεραπείες,η υστερεκτομή μπορεί να είναι η καλύτερη επιλογή.

Ποιές παθήσεις μπορεί να οδηγήσουν σε υστερεκτομή.

Τους τρόπους που μπορεί να γίνει μια υστερεκτομή.

Την ανάρρωση μετά το χειρουργείο.

 

Τι είναι η μήτρα;
Η μήτρα είναι ένα όργανο από μύες που βρίσκεται μέσα στη λεκάνη.Το κατώτερο τμήμα ονομάζεται τράχηλος και επικοινωνεί με τον κόλπο.Στην εγκυμοσύνη, η μήτρα κυοφορεί και τρέφει το έμβρυο και κατά τη διάρκεια του τοκετού,συσπάται προκειμένου να γεννηθεί το μωρό. Όταν η γυναίκα δεν είναι έγκυος,το εσωτερικό κάλυμα της μήτρας (ενδομήτριο) πέφτει κάθε μήνα με την περίοδο. Ουσιαστικά η μήτρα είναι ένα όργανο που γίνεται χρήσιμο μόνο κατά τη διάρκεια της κύησης.

Τι είναι υστερεκτομή;
Υστερεκτομή είναι η χειρουργική επέμβαση αφαίρεσης τμήματος ή ολόκληρης της μήτρας. Είναι η δεύτερη πιο συχνή μεγάλη επέμβαση στις γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας. Η υστερεκτομή γίνεται για να αντιμετωπιστούν καταστάσεις που επηρεάζουν τη μήτρα. Τέτοιες καταστάσεις περιλαμβάνουν: ινομυώματα – ενδομητρίωση – κακοήθεια – χρόνιος πόνος – πρόπτωση μήτρας.

Η υστερεκτομή μπορεί να είναι:
– Υφολική – κατά την οποία ο τράχηλος δεν αφαιρείται
– Ολική – κατά την οποία ο τράχηλος αφαιρείται
– Ριζική – γίνεται για την αντιμετώπιση του καρκίνου του τραχήλου κατά την οποία αφαιρείται και ο ιστός που περιβάλει τη μήτρα.Η υστερεκτομή δεν περιλαμβάνει και ταυτόχρονη αφαίρεση των ωοθηκών και των σαλπίγγων. Όταν αυτά αφαιρούνται τότε ονομάζεται υστερεκτομή μετά των εξαρτημάτων.

Μέθοδοι Υστερεκτομής
Ο τρόπος υστερεκτομής εξαρτάται από την αιτία της υστερεκτομής, τα ευρήματα της κλινικής εξέτασης, την επιθυμία της ασθενούς καθώς επίσης και την εμπειρία του γιατρού. Μπορεί να πραγματοποιηθεί κοιλιακά, διακολπικά ή λαπαροσκοπικά.

Κοιλιακή Υστερεκτομή
Ο γιατρός κάνει μία τομή στην κοιλιά (όπως στην καισαρική). Οι ασθενείς που έχουν κοιλιακή υστερεκτομή χρειάζονται μεγαλύτερο χρονικό διάστημα για ανάρρωση και ο μετεγχειρητικός πόνος είναι μεγαλύτερος σε σχέση με την διακολπική ή λαπαροσκοπική υστερεκτομή. Ο τρόπος αυτός πλεονεκτεί όταν υπάρχει κακοήθεια ή όταν υπάρχει μία πάρα πολύ μεγάλη μήτρα λόγω ινομυωμάτων.

Κολπική Υστερεκτομή
Στην κολπική υστερεκτομή,η επέμβαση πραγματοποιείται μέσω του κόλπου. Η ασθενής δεν θα έχει καθόλου τομές στο δέρμα. Η ανάρρωση είναι ταχύτερη από την κοιλιακή αλλά είναι τεχνικά δυσκολότερη.

Λαπαροσκοπική Υστερεκτομή
Πραγματοποιείται από εξειδικευμένους γιατρούς. Γίνονται τρεις ή τέσσερεις μικρές τομές στο δέρμα της κοιλιάς (περίπου 1εκατ) διαμέσου των οποίων
εισάγεται μία κάμερα και εργαλεία με τα οποία πραγματοποιείται η επέμβαση. Οι γυναίκες που αφαιρούν τη μήτρα τους λαπαροσκοπικά έχουν τη γρηγορότερη ανάρρωση και το λιγότερο πόνο.

Ρομποτική Υστερεκτομή
Είναι παρόμοια με την λαπαροσκοπική χειρουργική. Η διαφορά είναι ότι τα εργαλεία είναι συνδεδεμένα με το ρομπότ το οποίο το χειρίζεται ο χειρουργός. Πλεονεκτεί της λαπαροσκοπικής χειρουργικής στο ότι δίνει την ευχέρεια μεγαλύτερης κίνησης κάτι που είναι αναγκαίο σε μεγάλα ογκολογικά χειρουργεία.

Ανάρρωση
Η παραμονή στο νοσοκομείο μετά από μία υστερεκτομή κυμαίνεται από συνήθως ένα βράδυ στη λαπαροσκοπική υστερεκτομή ως 4-5 βράδυα στην κοιλιακή. Θα πρέπει να σηκωθείς από το κρεβάτι όσο νωρίτερα γίνεται μετά το χειρουργείο. Αυτό προλαμβάνει τη δημιουργία θρόμβωσης στα πόδια.
Όπως σε κάθε επέμβαση,έχει πόνο μετά το χειρουργείο που θα είναι σχεδόν μηδαμινός μετά από λαπαροσκοπική υστερεκτομή και περισσότερος μετά από κοιλιακή.Φυσικά ο γιατρός θα χορηγήσει παυσίπονα. Μπορεί επίσης να έχει κολπικές εκκρίσεις καθώς και μικρή αιμόρροια από τον κόλπο. Ο γιατρός θα δώσει μετεγχειρητικές οδηγίες.

Επίδραση της Υστερεκτομής
Η υστερεκτομή μπορεί να επηρεάσει τη γυναίκα τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά. Αυτό μπορεί να διαρκέσει μικρότερο ή μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Σωματική Επίδραση
Μετά την υστερεκτομή σταματάει η περίοδος. Αν δεν αφαιρεθούν οι ωοθήκες, συνεχίζουν να παράγουν ορμόνες. Παρόλο που οι ωοθήκες λειτουργούν κανονικά, η γυναίκα δεν μπορεί να μείνει έγκυος. Αν οι ωοθήκες αφαιρεθούν πριν από την εμμηνόπαυση, τότε η γυναίκα θα έχει συμπτώματα οφειλόμενα στην έλλειψη ορμονών(συμπτώματα εμμηνόπαυσης). Η γυναίκα μπορεί να νοιώθει ότι μπήκε στην εμμηνόπαυση ξαφνικά. Αν είναι μικρότερη των 45 ετών και αφαιρέθηκαν οι ωοθήκες,έχει αυξημένο κίνδυνο για ανάπτυξη οστεοπόρωσης.

Ψυχολογική Επίδραση
Η αφαίρεση της μήτρας επηρεάζει ψυχολογικά πολλές γυναίκες. Αυτό εξαρτάται από πολλούς παράγοντες και διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα. Μερικές γυναίκες αισθάνονται μελαγχολικά επειδή δεν μπορούν να τεκνοποιήσουν. Άλλες μπορεί να είναι χαρούμενες επειδή, τα συμπτώματα που είχαν έχουν σταματήσει και δεν χρειάζονται πια αντισύλληψη.

Επίδραση στη Σεξουαλική Λειτουργία
Μερικές γυναίκες παρατηρούν αλλαγή στη σεξουαλική λειτουργία μετά την υστερεκτομή. Επειδή έχει αφαιρεθεί η μήτρα, συσπάσεις που ενδεχομένως γινόταν αισθητές κατά τη διάρκεια του οργασμού δεν θα υπάρχουν πια.Άλλες γυναίκες μπορεί να αισθάνονται μεγαλύτερη ευχαρίστηση μετά την υστερεκτομή γιατί δεν έχουν πια το άγχος της εγκυμοσύνης.Μπορεί επίσης να οφείλεται στο γεγονός ότι δεν έχουν πια τη δυσάρεστη κατάσταση της αιμορραγίας,που οδήγησε στην υστερεκτομή. Αν οι ωοθήκες αφαιρέθηκαν πριν από την εμμηνόπαυση,η γυναίκα μπορεί να έχει ξηρότητα του κόλπου
κατά την επαφή.Θα πρέπει να συζητήσει με το γυναικολόγο σχετικά με αυτό το σύμπτωμα.