Στο υπερηχογράφημα αυτό φαίνεται η εικόνα που είχε μία ασθενής μου  όταν ήρθε για πρώτη φορά να δούμε την εγκυμοσύνη της. Δεν διακρίνεται καθόλου έμβρυο και φαίνονται μόνο υπερτροφικά στοιχεία εμβρυϊκού σάκου. Η έγκαιρη διάγνωση της παθολογικής αυτής περίπτωσης βοήθησε ώστε να γίνει γρήγορα εκκενωτική απόξεση της μήτρας. Δεν υπήρξαν επιπλοκές και μετά από λίγους μήνες είχε νέα κύηση που εξελίχθηκε ομαλά και σήμερα έχει ένα όμορφο αγοράκι. Η περίπτωση αυτή είναι μια σπάνια κατάσταση στην οποία ένα μέρος του πλακούντα αναπτύσσεται ως παράξενος όγκος που ονομάζεται υδατιδώδης μύλη. Συνήθως δεν πρόκειται για καρκίνο, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις εξελίσσεται σε καρκίνο (χοριοκαρκίνωμα).Η συχνότητα είναι 1 στις 2000 κυήσεις.Τα συμπτώματα της μύλης κύησης είναι υπερέμεση, αύξηση της μήτρας, υπέρμετρη για το στάδιο της κύησης, κολπική αιμορραγία. Η διάγνωση της μύλης κύησης γίνεται μόνο με το υπερηχογράφημα και με τη μέτρηση της χοριακής γοναδοτροπίνης στο αίμα που είναι πολύ αυξημένη.

Στην περίπτωση της μύλης κύησης (τροφοβλαστική νόσος), κατά την οποία αντί να αναπτύσσεται φυσιολογικά ένα έμβρυο, αναπτύσσεται ατάκτως μη φυσιολογικός ιστός χωρίς αιμάτωση υπό τη μορφή κυστιδίων, ενώ παράγονται μεγάλες ποσότητες β-χοριακής γοναδοτροπίνης. Αποτελεί σπάνια και σοβαρή κατάσταση που χρειάζεται άμεση αντιμετώπιση και περαιτέρω διερεύνηση.
Η έγκαιρη διάγνωση καί η γρήγορη αντιμετώπιση έχει ιδιαίτερη σημασία στην παθολογική αυτή περίπτωση.

Στο 2ο αυτό υπερηχογράφημα φαίνεται η εικόνα που είχε μία άλλη ασθενής μου  με παρόμοιο πρόβλημα. Έγινε πάλι έγκαιρη και δραστική αντιμετώπιση και μετά από λίγους μήνες είχε νέα κύηση που εξελίχθηκε ομαλά. 

Η περίπτωση αυτή είναι μια σπάνια κατάσταση στην οποία ένα μέρος του πλακούντα αναπτύσσεται ως παράξενος όγκος που ονομάζεται υδατιδώδης μύλη. Συνήθως δεν πρόκειται για καρκίνο, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις εξελίσσεται σε καρκίνο (χοριοκαρκίνωμα).

Η συχνότητα είναι 1 στις 2000 κυήσεις. Τα συμπτώματα της μύλης κύησης είναι υπερέμεση, αύξηση της μήτρας, υπέρμετρη για το στάδιο της κύησης, κολπική αιμορραγία.
Η διάγνωση της μύλης κύησης γίνεται μόνο με το υπερηχογράφημα και με τη μέτρηση της χοριακής γοναδοτροπίνης στο αίμα που είναι πολύ αυξημένη.


Πώς αναπτύσσεται μια φυσιολογική εγκυμοσύνη;
Το σπερματοζωάριο συναντά το ωάριο στους φαλλοπιανούς πόρους,οι οποίοι οδηγούν προς τις ωοθήκες,από όπου ήρθε το ωάριο μερικές μέρες. Το σπερματοζωάριο συναντά το ωάριο και το γονιμοποιημένο ωάριο κινείται προς την κοιλότητα της μήτρας. Κατά τη γονιμοποίηση, τα γονίδια από το σπερματοζωάριο αναμειγνύονται με αυτά του ωαρίου για να παράγουν τα χαρακτηριστικά του μωρού που θα γεννηθεί.Τα γονίδια, που υπάρχουν σε όλα μας τα κύτταρα, ονομάζονται χρωμοσώματα, τα οποία περιλαμβάνουν ένα σύστημα για να περνάνε πληροφορίες σε μια σειρά από αλυσίδες ενός χημικού που ονομάζεται DNA.

Μέχρι να φτάσει το ωάριο στη μήτρα, όλες οι πληροφορίες έχουν μοιραστεί και έχουν χωριστεί σε δυο βασικές ομάδες κυττάρων. Η τροφοβλάστη είναι το μέρος από όπου αναπτύσσονται ο πλακούντας (μετά τη γέννα) και οι μεμβράνες. Ένα άλλο όνομα για αυτόν τον ιστό είναι χόριο. Η τροφοβλάστη εισέρχεται στην επένδυση της μήτρας για να ξεκινήσει την εγκυμοσύνη και να την βοηθήσει να εξελιχθεί.

Αυτό ονομάζεται εμφύτευση. Ο πλακούντας, όπως και το έμβρυο, διαμορφώνονται. Μετά από μερικές εβδομάδες, γίνεται ένα αναγνωρίσιμο μωρό (ή έμβρυο όπως ονομάζεται όταν βρίσκεται μέσα στη μήτρα). Το μωρό μεγαλώνει και τα όργανά του/ της σιγά σιγά μπορούν και λειτουργούν μόνα τους, και μετά από 40 εβδομάδες μετά την τελευταία σας περίοδο αυτός ή αυτή γεννιέται, υγιής.

Τι είναι η Υδατιδόμορφη Μύλη;
Αυτή η περίεργη ονομασία είναι ένας παλιός όρος που χρησιμοποιείτο για μια μάζα κυττάρων που είναι γεμάτη υγρό. Εμφανίζεται όταν η τροφοβλάστη (ή χόριο) μεγαλώνει με ανεξέλεγκτο τρόπο για να γεμίσει τη μήτρα για το έμβρυο. Αφού πρήζεται για να γεμίσει τη μήτρα, η υδατιδόμορφη μύλη είναι μέρος μια ομάδας σπάνιων παθήσεων που ονομάζεται τροφοβλαστικοί όγκοι. Οι εγκυμοσύνες με αυτή την πάθηση ονομάζονται μαζικές. Συμβαίνουν σε 1 από τις 1200 εγκυμοσύνες.

Υπάρχουν δύο είδη μαζικών εγκυμοσύνων: η ολοκληρωμένη και η μερική υδατιδόμορφη μύλη. Σε μερικές περιπτώσεις, ο ιστός της μύλης επιμένει και μπορεί να μεγαλώσει και να επεκταθεί – αυτό ονομάζεται εισβολική μύλη. Το χοριοκαρκίνωμα είναι μια σπάνια επιπλοκή της υδατιδόμορρφης μύλης.

Πλήρης Μύλη

Έχουμε αναφέρει ότι το ωάριο και το σπερματοζωάριο ενώνονται και μοιράζονται τα γενετικά χαρακτηριστικά (DNA). Καμιά φορά το ωάριο δεν κουβαλάει γενετικά χαρακτηριστικά και έτσι όταν ενώνεται με το σπερματοζωάριο, δεν μπορεί να γίνει η μοιρασιά (sharing). Συνήθως, το ωάριο σε αυτό το σημείο πεθαίνει, αλλά υπάρχουν και σπάνιες περιπτώσεις όπου το ωάριο πάει και εμφυτεύεται στη μήτρα. Όταν συμβαίνει αυτό, δεν μεγαλώνει το έμβρυο αλλά η τροφοβλάστη, με ανεξέλεγκτο τρόπο. Αυτό είναι η ολοκληρωμένη υδατιδόμορφη μύλη.

Μερική Μύλη
Σε αυτή την περίπτωση, το ωάριο επιτρέπει σε δυο σπερματοζωάρια να το γονιμοποιήσουν (αυτό θα ήταν αδύνατο).
Υπάρχουν πολλά γενετικά χαρακτηριστικά και ως αποτέλεσμα η εγκυμοσύνη εξελίσσεται με αφύσικο τρόπο, με τον πλακούντα να ξεπερνά το μωρό. 
Το έμβρυο καν να μην υπάρχει, αλλά και να υπάρχει, δεν αναπτύσσεται. Υπάρχουν ορισμένες αναφορές για μωρά που έχουν γεννηθεί μετά από μερική μύλη,αλλά αυτό θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα μιας πολύ σπάνιας περίπτωσης όπου ένα μωρό έχει για «δίδυμο» μια μύλη.

Διεισδυτική Μύλη
Έχουμε δει ότι ένα από τα πράγματα που κάνει η τροφοβλάστη είναι να εισχωρεί μέσα στην επένδυση της μήτρας. Αυτό είναι απαραίτητο για να γίνει ο πλακούντας και για τον κρατήσει μέσα στη μήτρα. Καμιά φορά, η τροφοβλάστη μιας ολοκληρωμένης μαζικής εγκυμοσύνης εισχωρεί πολύ βαθύτερα μέσα στη μήτρα από ότι πρέπει. Σπάνια, μπορεί να επεκταθεί και εκτός. Δεν είναι καρκίνος, αλλά θα πρέπει να αναγνωριστεί και να αντιμετωπιστεί σωστά

Χοριοκαρκίνωμα
Σε αυτή την σπάνια περίπτωση όγκου, τα τροφοβλαστικά κύτταρα αποδιοργανώνονται και μπορούν να εισχωρήσουν και να διασκορπιστούν παντού. Έχουν γίνει καρκινογενή. Κάποια χοριοκαρκινώματα ακολουθούν μια ολοκληρωμένη μαζική εγκυμοσύνη, αλλά πολύ σπάνια μπορούν να ακολουθήσουν, μετά από κάποιο διάστημα μια φυσιολογική εγκυμοσύνη, μια αποβολή ή διακοπή εγκυμοσύνης. Πρέπει να τονιστεί ότι αυτό είναι πολύ σπάνιο. Το μικρό ρίσκο του χοριοκαρκινώματος είναι ο λόγος που η ασθενής πρέπει να παρακολουθείται μετά από μερική εγκυμοσύνη.
Συνήθως εντοπίζεται νωρίς και τότε η θεραπεία έχει 100% επιτυχία.

Μύλη Κύηση